Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Dialekttävling ett av inslagen på Svenska veckan i Karlebynejden

Från 2013
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
Carina Nilsson och Reidunn Manderbacka
Bildtext Carina Nilsson och Reidunn Manderbacka
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

Svenska veckan inleds i Karlebynejden den 4.11. Veckan innehåller mycket teater men också folkmusik och en dialekttävling.

På måndagen blir det kaffestund på dialekt och på kvällen talar dialektforskaren Peter Slotte i stadsbiblioteket i Karleby. Hela veckan pågår en dialekttävling där utmaningen är att placera orter som kanske "Dirängzi" och "Boldans" på rätt ställe.

Under veckan finns finlandssvenskar utplacerade på caféer i stan och finskspråkiga kan sätt sig ner och prata med dem över en kopp kaffe. Svenska veckan bjuder på kaffe och bulle.

- Förhoppningsvis är det ingen "pakkopulla", säger Luckans Reidunn Manderbacka skämtsamt.
Hon är en av de som planerat Svenska Veckan i Karleby och Kronoby.

Svenska dagenfest blir det på Gillestugan i Nedervetil på onsdag kväll. Festtalare är nedervetilbördige professorn Sven-Erik Hansén.

Också Kaustby är med på ett hörn i Svenska Veckan. På onsdag blir det folkmusik över (språk)gränsen då Tallari från Kaustby, The Meänland från Tornedalen och Marianne Maans spelar på folkmusiksinstitutet i Kaustby.

På lördag är det föreningarnas dag på stadsbiblioteket och där uppträder flera körer och så blir det smakprov från teaterna "En herrlian djesbå" som också spelas i Nedervetil under veckan. Nico Riippa framför också bitar från hans nya CD "Ägona".

Församlingen ut på stan

På onsdag förmiddag rör sig anställda från Karleby svenska församling ute på stan i Karleby och pratar svenska med folk. De kommer att ha västar på sig så att man känner igen dem. Tanken är inte att de ska predika, utan de är på stan för att helt enkelt prata svenska.

För barnen blir det bland annat teater på Jungsborg på torsdag. Då framför Vasa teater Nils Karlsson Pyssling kl 18 och före det är det pyssel.

Svenska veckan ordnas på 12 orter i Finland, däribland Kristinestad, Uleåborg och Björneborg. Bakom programmet i Karleby står en rad aktörer, bland annat KH Renlunds museum, West Coast Opera, Folktinget och Luckan. Hela veckans program finns på www.svenskaveckan.fi.