Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Myrbackaborna får ingen egen teater

Från 2013
Petteri Niskanen
Bildtext Petteri Niskanen som är aktiv i Myrbackarörelsen undrar när de ska få se på teater i den gamla församlingssalen.

Stopp för teater i Myrbacka - staden vill inte hjälpa den lokala teaterföreningen med hyran för en teatersalong som står tom. Myrbacka har en aktiv invånarrörelse som vill få igång teaterverksamhet. Begäran om ett understöd på 15 000 euro avslogs av stadsstyrelsen.

- Tyvärr lyste det igenom i den här utredningen att de ville ha de här pengarna för att kunna köpa den här fastigheten, säger SFP:s ledamot Patrik Karlsson.

Myrbackarörelsen har i våras grundat teaterföreningen Myyrmäen näyttämö ry som skrivit på ett hyreskontrakt med Vantaan rukoushuoneyhdistys ry som äger lokalen. Föreningen har i hyresavtalet en option på att köpa lokalen. Men bidraget de ansökte om var för att hjälpa till med hyran, så att de kan få igång samarbeten med lokala företag. Ägarna är villiga att sälja lokalen - till den som har köpesumman på flera hundra tusen euro

- Jag vet inte exakt hur de skulle arrangera det men jag förstod att de skulle köpa den här fastigheten, det var det budskapet vi fick. Att de skulle köpa lokalen och så skulle staden betala halva hyran så att säga årligen, säger Patrik Karlsson om hur stadsstyrelsen uppfattade föreningens begäran.

"Det luktar politik"

Vantaan rukoushuoneyhdistys ry vill gärna att lokalen är uthyrd medan de letar efter en köpare. Hyreskontraktet de gjort med Myrbacka teaterförening var beroende av bidraget från staden, nu är det osäkert det blir någon teaterverksamhet i salen.

Biträdande stadsdirektör Heidi Nygren hade förberett ärendet, men det var bara tre ledamöter som röstade för det - De grönas och vänsterförbundets ledamöter.

- Vi är besvikna, att ett tjänstemannaförslag blir nedröstat är ganska sällsynt. Det luktar politik, vi som är aktiva i Myrbackarörelsen är före detta kommunalpolitiker för de gröna. Men vår rörelse i Myrbacka är helt opolitisk, säger Klaus Kojo som är en av aktivisterna i Myrbackarörelsen.

I den gamla biografen som varit församlingssal för en väckelserörelse var det tänkt att lokala teatergrupper skulle uppträda, och det har talats om karaokekvällar.