Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Värmeljusjakten aktiverar skolbarnen

Från 2013
Färgglada värmeljus.
Bildtext Värmeljus är stämningsskapande och lämnar återvinningsbart metallskrot efter sig
Bild: Wikimedia commons

Nu under den mörka årstiden ökar åtgången på stearinljus, bland annat då värmeljus. Genom den årliga Värmeljusjakten aktiveras skolungdomar för att ta till vara värmeljusens aluminiumskal.

Den sjätte Värmeljusjakten kör igång

Programmet är inte längre tillgängligt

Värmeljusjakten ordnades första gången i Finland år 2008. Initiativtagare var Pia Granqvist, som arbetar som informatör på Ekorosk

- Jag sökte idéer på nätet för att komma på något att ordna för barn och unga, så snubblade jag över den här tävlingen som ordnades i Borås, säger Granqvist.

Tävlingen ordnas klassvis och den klass som har samlat in flest värmeljuskoppar per elev vinner en upplevelsedag. Pia Granqvist frågade sina kollegor vad de tyckte och de gillade idén - och på den vägen är det.

Pia Grankvist
Bildtext Pia Grankvist
Bild: Yle/Kjell Vikman

Genom värmeljusjakten aktiveras skoleleverna att göra en miljögärning, samtidigt som de tävlar om priset. Intresset att delta är stort.

- Första året hade vi ett tjugotal klasser, då vann Puumala skolas klass 1-2 (i Kaustby) - de åtta eleverna samlade in 7202 aluminiumkoppar, säger Pia Granqvist.

Metallen tillbaka till kretsloppet

Målet med tävlingen är att fästa hushållens uppmärksamhet vid materialåtervinning samt att visa att även de små värmeljuskopparna är en värdefull råvara för metallindustrin. Kopparna är gjorda av aluminium, en metall som kan återanvändas hur många gånger som helst.

- Det intressanta med aluminium är att då man återanvänder den metallen så använder man bara en femtondel av den energi som går åt att bryta och producera nytt aluminium. säger Pia Granqvist.

Jakt på 15 områden

Värmeljusjakten ordnas runtom i Finland på 15 avfallsbolagsområden - bland annat Ekorosk och Stormossen Jakten ordnas som en separat tävling på varje område. Tävlingstiden är 1.11.2013 - 31.1.2014.

Mängden insamlade värmeljuskoppar ställs i relation till klassens elevantal. Vinnaren i jakten är den klass som samlat in flest värmeljuskoppar per elev. Vinnarlaget belönas med en heldags skolutflykt.

Se också: