Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Ingen ska möta vinterkylan i t-skjorta

Från 2013
Uppdaterad 04.11.2013 16:21.
Bildtext Laura Mäkinen är glatt överraskad över hur givmilda människor har varit.
Bild: YLE/Ted Urho

- Varför det behövs vinterkläder till mottagningscentralerna? Titta ut!
Så säger Laura Mäkinen som är en av initiativtagarna till en insamling av vinterkläder för asylsökande vid mottagningscentraler.

De asylsökande vid mottagninscentralerna är sällan rustade för vårt kalla klimat, och det här har fått två kvinnor, Laura Mäkinen och Fatim Diarra, att starta sin insamling av vinterrockar, yllekläder och både ute- och inneskor.

- Jag hörde nyss om en kille som hade kommit från Syrien och bara hade en t-skjorta med sig, berättar hon.

Idén för insamlingen hittade Mäkinen och hennes väninna Fatim Diarra på för ett par månader sedan.

- Vi satt och funderade på hur bra vi har det. Vi har jobb och vi studerar ämnen som intresserar oss. Vi har inga stora problem i livet. Därför ville vi göra något konkret och ge något tillbaka till samhället.

Orsaken till att det blev flyktingar Mäkinen och Diarra ville hjälpa var att de upplever att det är just de som har det sämst.

- De har ingenting. Det finns så många som kommer hit med sina barn, och de har ingenting, inte ens kläder till sina barn. Vi vill hjälpa.

Ryms inte längre i källarskrubben

Insamlingen, som började som en fin men ganska blygsam idé, har vuxit nu vuxit över sina breddar.

Morgonöppet: Insamling av vinterkläder till mottagningscentraler

Programmet är inte längre tillgängligt

- Kläderna vi har fått ryms inte längre i Fatims källare, men vi fick gratis ett lagerutrymme i Gräsviken. Nu efterlyser vi någon som har en stor bil som skulle kunna köra kläder till mottagninscentraler på andra håll i Finland.

Även om insamlingen redan har gått över förväntan behövs det ännu kläder. Behovet av barnkläder är redan fyllt, berättar Mäkinen, men för vuxna behövs det varma kläder och dessutom inneskor.

Den som känner för att donera dylika kläder i gott skick kan till exempel söka sig till Mannerheims barnskyddsförbunds lopptorgs-evenemang i Gräsvikens kapell den 23 november, eller föra dem till Fredsstationen i Böle den 27 november. Mera information kan man hitta på insamlingens facebook-sidor.

Förutom att kläderna förhoppningsvis kommer att hålla sina nya ägare varma tycker Laura Mäkinen att människors omtanke också värmer.

- Det är så överraskande och skönt att människor vill hjälpa varandra, också i svåra ekonomiska tider!