Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Fadersrollen i förändring

Från 2013
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Lorentz Uthardt
Bild: Yle/Peter Fahllund

- Älgjakten och efterarbetet är ett utmärkt sätt för fäder och söner/döttrar att umgås naturligt. Dessutom är det en viktig, jordnära kunskap att föra vidare i generationerna. Det säger jordbrukaren, agrologen och Politices doktorn Lorentz Uthardt i Malax.

Och det är ofta som en farfar eller morfar också tar hand om denhär inskolningen. Man tar med ungdomarna redan tidigt , också riktigt små barn börjar vara en alltmer vanlig syn.

- Och dethär är en mycket bra sak, säger Uthardt. Barnen lär sig vara ute i naturen och de lär sig uppskatta gruppen och vad som krävs av den. Sen gäller det att vara ödmjuk för du måste lära dig handskas med älgarna på det rätta sättet.

Det är ett hårt krav på att behärska de etiska reglerna. T.ex att inte skjuta en ko som åtföljs av en kalv. Med mera. Allt sånt här hör de som är tidigt med och lär sig av föräldrar eller morfar eller farfar eller av andra auktoriteter i jaktlaget. Man gör någonting konstruktivt tillsammans och - man är beroende av varandra.

- Traditionellt har väl fadersrollen representerat många dygder, man lär barnen att vara rättvisa, modiga och ödmjuka. Men själv har jag vuxit upp utan far, och jag fick nog mitt behövliga av min mamma. Resten insöp jag av hur mina kompisar hade det, att de blev åthutade och hölls i herrans tukt och förmaning av sina fäder. Nu har dethär definitivt förändrats.

- Dagens fäder är mycket mer med i de små barnens liv. Idag är det delaktigheten som är A och O, och så ska det vara också. Själv är jag en diskuterande pappa och farfar, jag har alltid talat med och berättat mycket för dem då de var unga. Det har varit mitt sätt, avslutar Lorentz Uthardt innan han går in i jaktstugan för att fortsätta stycka älgarna.

Pia & Peter handlar om farsdag söndag 10 november, kl 10-12

Mer om ämnet på Yle Arenan