Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Högernationalister marscherar i Moskva

Från 2013
Uppdaterad 04.11.2013 21:53.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter TV-nytt: Ryska nationalister marscherade i Moskva - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

I dag har högernationalister marscherat i Moskva och på tiotals andra orter. Vår utrikesredaktör Antti Kuronen har följt med demonstrationen i Moskva, som går under namnet ryska marschen.

Man räknade med ett rekordantal demonstranter - hur blev dagens demonstration?

Här har nog varit många demonstranter, det är svårt att bedöma exakt hur många. Arrangörerna hade sökt tillstånd för 30 000 marschdeltagare men de fick tillstånd för 15 000 personer, och kanske det var ungefär så många på huvudmarschen här i Moskva. Det är helg i Ryssland i dag, den ryska enighetsdagen, och arrangörerna passar på att ordna ryska marscher runtom i landet. Här fanns flera olika mer eller mindre extrema högergrupper och främlingsfientliga grupper, alla har sina egna flaggor och slagord. Det gemensamma för alla som samlas här är att de är mycket kritiska mot invandringen till Ryssland.

Hur skulle du beskriva demonstranterna?

Det är intressant. Här är vanliga ryssar, både unga och gamla. En familjemor som vi talade med sa att hon har kommit hit för att hon är rädd att någon invandrare ska göra hennes barn illa. Här är många unga, en del skinheads, olika typer av människor som har den här åsikten gemensamt.

Har det gått fredligt till?

Det har nog gått fredligt till, här kom uppgifter om att några skulle ha gripits. Det är tusen, eller kanske två tusen poliser på plats för att förhindra att det uppstår bråk.

Hur reagerar de ryska myndigheterna på den tilltagande rasismen?

Ryska myndigheter gav inte tillstånd för en större motdemonstration, som invandrare skulle ha velat ordna, för att protestera mot den ganska ohållbara situation som de befinner sig. För tre veckor sedan utbröt främlingsfientliga kravaller i södra Moskva, och myndigheterna blev skärrade. Men i stället för att skydda migranterna så började man gripa och kontrollera tusentals migranters papper. Budskapet verkar ha varit att visa de främlingsfientliga krafterna att myndigheterna nog gör något åt den här invandringsfrågan.

Hur behandlade poliserna demonstranterna i dag?

Mycket lugnt. Polisen behövde inte ingripa. Det finns många högergrupper i Ryssland, de är ganska små men ändå någorlunda organiserade. Demonstrationen gick ordnat till.

Hur syns de hårdnade attityderna just nu mot gästarbetarna i Moskva?

Nå människorna visar sittmissnöje till exempel genom den här marschen, eller genom kravallerna för några veckor sedan. En intressant sak var att vid borgmästarvalet i Moskva i somras så skedde en incident där en inflyttad misshandlade en polis. Efter det samlade polisen in hundratals migranter och placerade dem i ett tältläger i centrala Moskva. Det här var en del av valkampanjen inför borgmästarvalet, och efter valet plockades tältlägret ner. Det kanske säger något om hur hårda attityderna just nu är mot gästarbetare framför allt från Centralasien och Kaukasus.

Se videoklipp:

Uutisvideot: Venäjällä marssitaan maahanmuuttoa vastaan - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)