Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Lågvattenmärken

Från 2013
Uppdaterad 30.10.2015 13:37.
Bild: Yle

Det har inte gått mer än en månad sedan riksdagsledamot James Hirvisaari sparkades ut från Sannfinländarna. Orsaken var att han hade fotograferat sin kompis som gjorde en nazisthälsning i riksdagen. Efter det anslöt sig Hirvisaari till gruppen Muutos 2011 (Förändring 2011). Knappt har dammet hunnit lägga sig innan Hirvisaari igen är i farten. Och förutsägbar som han är, så är Hirvisaaris tema fortsättningsvis det samma. Den här gången är det Timo Soini som står för nazisthälsningen i den fejkade bild som Hirvisaari sprider på Twitter.

Det var ju bara ett skämt

När Iltalehti frågar varför han sprider bilder av det här slaget svarar Hirvisaari föga överraskande att det var ett skämt. Han kallar det en "läppä" och förundrar sig över att det kryper över nyhetströskeln. Märkligt kan man tycka att James Hirvisaari ständigt skämtar om samma saker. Och är det ett sammanträffande att Hirvisaaris före detta riksdagsassistent heter Helena Eronen. Den Helena Eronen som tyckte att det var en bra idé att förse personer från främmande nationaliteter med armbindlar för att det skulle bli lättare för polisen att identifiera dem. När det sedan blev ett himla stohej kring armbindlarna tog Eronen till knepet som hennes chef tydligen lärt henne: Det var ju bara ett skämt. Problemet är att det inte är roligt. Inte det minsta. Och det blir inte roligare fast man upprepar det.

Bottennapp 2

Hirvisaaris partibroder Junes Lokka i Muutos 2011 bjöd på ett annat lågvattenmärke. Lokka medverkade i Ajankohtainen Kakkonenens Islam-debatt och titulerades där som bloggare. Det hade han svårt att smälta. Han är kandidat i EU-valet och det var så han ville tituleras. När den kvinnliga nyhetschefen på Yle ringde upp Lokka för att resonera med honom om saken bandade han telefonsamtalet och lade ut det på You tube med rubriken "Ylen joku huora soitti".

Tuomas Enbuske och Aki Linnanahde på radioprogrammet #ELCrew ringde i sin tur upp Lokka (4.11.2013) och frågade varför han använder ordet hora. Lokka svarade att han tycker att de termer han använder är helt ok. Ordet hora "ei halvenna naista" enligt Lokka.

Här kan du lyssna på intervjun i sin helhet.

En Radio Nova lyssnare ringde till radiosändningen och önskade att man inte skulle spela upp intervjun med Lokka på nytt. Också på Twitter frågade man varför medierna ger spaltutrymme åt stollar av det här slaget.

Frågan är befogad. Skulle det vara bättre att tiga ihjäl utspel av det här slaget istället för att ge dem publicitet? Får Hirvisaaris "skämt" oproportionerligt mycket utrymme? Det är ett sätt att se på saken. Å andra sidan kan man också konstatera att nu vet åtminstone väljarna var både James Hirvisaari och Junes Lokka står. Den 25.5.2014 avgör väljarna om Lokka tar plats i EU-parlamentet eller inte. Kanske läge att vässa lite på skämten före det?

@mattiasfagerhol

Twitterbloggen