Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Sotarmurre har fullt upp

Från 2013
Uppdaterad 05.11.2013 05:32.
Eld i en eldstad
Bild: Yle

Den fria marknaden kan leda till att det är svårt att få tag på en sotare så här på hösten, när många börjar använda sina eldstäder och blir påminda om behovet av att sota.

I Östnyland testar man att frigöra sotningen från det traditionella distriktssotarsystemet. En som ställer sig kritisk till det är ordförande för Nylands sotare, Pekka Palander.

- Distriktssotare har regelbundet arbete och även kunderna är i bättre ställning: de vet vem som sotar och när. Priset är det samma oberoende av var du bor.

Distriktssotaren håller koll på när sotningen gjorts. Husägarna glömmer lätt bort eller skjuter upp sotningen, vilket utgör en brandfara.

Pekka Palander sade i en intervju i Helsingin Sanomat på måndagen att priset på en sotning i Östnyland är från 100 euro uppåt. Då Yle Östnyland ringer honom, backar han lite.

- Visst börjar priserna från 50 euro ungefär i centrum, där sotarna tävlar om kunderna. Bor du längre ut från stan blir det kilometertillägg och då talar vi om åtminstone en hundring, påpekar han.

Några samtal till östnyländska sotare visar att sotning av en skorsten i Borgå kostar mellan 50 och 60 euro. Palander varnade i HS att väntetiden i Östnyland kan vara över en månad nu när det är höstrusning.

Den snabbaste sotaren som svarade på Yle Östnylands förfrågan hade lämpligt denna vecka. Också den mest fullbokade erbjöd en tid inom två och halv vecka.