Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tuff kamp om märkning av genmodifierad mat i USA

Från 2013
Bild: Louise Bergman/Yle

I delstaten Washington på den amerikanska västkusten tar folket i dag ställning till om det ska bli obligatorisk märkning av genmodifierade matvaror.

Både ja- och nej-sidan har satsat stora summor på TV-reklamer. Det är med hjälp av storföretag som bland annat multinationella Monsanto som nej-kampanjen har fått ihop omkring 22 miljoner dollar. I det andra lägret har man bara skrapat ihop en tredjedel av den summan, men man kämpar ändå hårt för en obligatorisk märkning av genmodifierad mat.

- Det handlar sist och slutligen om att folk bara vill ha mera information om maten, säger ja-kampanjens taleskvinna Elizabeth Larter. För de här aktivisterna är öppenhet ett nyckelord medan man i motståndarlägret menar att märkningen skulle bli ett dyrt projekt som skrämmer iväg kunderna.

- Det demoniserar maten, och det går företagen inte med på för det handlar också om produktintegritet, säger Dana Bieber som representerar nej-sägarna.

Man räknar med att mellan 70 och 80 procent av den förpackade maten i de amerikanska snabbköpen innehåller genmodifierade organismer. Och det handlar då främst om majs, soja, socker och rapsolja.

Massiv kritik mot GM-grödor

En överväldigande majoritet av amerikanerna var i en opinionsundersökning i New York Times i juli kritiska till GM-grödorna. Men det tuffa kampanjarbetet i den liberala västkuststaten Washington har inneburit att nej-sidan nu har knappat in på ja-sägarnas försprång.

Men förespråkarna tror ännu på att man håller på att skapa en nationell trend.

- När det här initiativet har godkänts här så kommer det att ge svallvågor på annat håll, menar Kelly Hughes Berardi i en av snabbköpen Seattle.

För det är ett tjugotal andra delstater som överväger ifall också de ska införa obligatorisk märkning av genmodifierade produkter. Dagens folkomröstning kan alltså bli en historisk vändpunkt för den amerikanska matindustrin.