Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

En gång- och cykelbana högst på Pensalabornas önskelista

Från 2013
Uppdaterad 30.06.2015 16:29.
Programmet är inte längre tillgängligt
En gång- och cykelbana högst på Pensalabornas önskelista - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

En gång- och cykelbana. Det står högst på önskelistan i Pensala i Nykarleby. Först därefter kommer butik, skola och café. Pensala har förlorat det mesta och nu utreder byn om man kan få någonting tillbaka.

- Vi har förlorat i stort sett allt, det enda som återstår är snöplogningen och gatubelysningen, säger verkstadsägaren Tage Kronqvist i Pensala.

Ändå har Pensala 384 invånare men just ingen service finns kvar. Ett dagis fick man i somras av Nykarleby efter hård kamp. Men byskolan är nedlagd. Kvar i skolan återstår några bostadslokaler och dit placerades dagiset. Butiken är nedlagd och något café finns inte.

Pensalabornas framtidsdrömmar har undersökts

Programmet är inte längre tillgängligt

I Lantmannagillet har man åsett utvecklingen och anlitat Maria Bergman i ett EU-projekt att utreda vad som kan göras. Helt dystert är det inte i Pensala, säger Bergman efter att ha intervjuat 201 av invånarna.

Maria Bergman
Bildtext Maria Bergman
Bild: YLE/Patrik Enlund

Arbetslösheten är så gott som obefintlig: lite på två procent. I byn finns både ukrainare och ester som hittat jobb. Men bostäder saknas för inflyttare och för byns unga. Och ingen samlingspunkt har man.

- Nykarleby och Vörå kunde göra mer för Pensala, säger Bergman.

I måndags presenterades utredningen om Pensala för bland annat Österbottens förbund, ELY-centralen, Svenska kulturfonden samt Vörå och Nykarleby kommuner.

- Vi ville höra hur hur de kan bidra till Pensalas utveckling, säger Peter Backa, en av de aktiva som står bakom Pensalautredningen.

På onsdag presenteras utredningen för invånarna.