Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Det viktiga i att öppna alla dörrar

Från 2013
Uppdaterad 29.10.2015 10:07.

Två frågor som jag konstant får svara på i mitt jobb är:
- A: hur mycket ny musik kommer det varje vecka och
- B: hinner du faktist lyssna på allt?

Svaret på fråga A är: massor, och då talar vi alltså om den lilla lilla promille av promille av all världens musik som publiceras dagligen. Allt kommer ju till all tur inte till mitt postfack eller min inbox som ändå dagligen fylls av singlar, album, EPn och demos.

Svaret på fråga B är att målet nog är att lyssna på allt, men hur mycket av min uppmärksamhet en viss låt eller ett album får varierar från 30 sekunder till otaliga lyssningar i sin helhet. Ibland hör jag bara genast att okej, dammsugar-örinä-metall kommer vi ändå inte att spela på kanalen, så det kan jag lägga åt sidan, antingen i sorteringslådan för rock/heavy eller högen för "sånt som är bra/intressant för att kolla lite noggrannare på det då jag hinner".

För sådär ur jobbets synvinkel så gäller det ju att hitta de låtar som passar in i den profil som vi byggt upp för Radio X3M (hur den sen ser ut så är ett helt eget kapitel). Ur egen synvinkel så snubblar jag ju givetvis över en massa musik som jag personligen gillar men som kanske inte ska landa på spellistan.

Bildtext Här väntar skivorna på arkivering
Bild: Yle/Johan Lindroos

Ibland kan jag redan på basis av skivpärmen konstatera att "den här skivan knappt är värd att få ens sina 30 sekunder", men eftersom jag inte kan vara 100% säker utan att lyssna, och inte vill missa någå stort, så får den ett varv via cd-spelaren i alla fall. Det är nämligen otroligt viktigt att hålla alla dörrar öppna och ibland också titta noggrant vad som på riktigt gömmer sig i rummet bakom. Dagens musikutbud är så massivt att det handlar mer om vad man snubblar över, ett aktivt letande är omöjligt just pga den stora mängden och iom att det bara finns 24 timmar i dygnet. Så det lönar sig att ta vara på möjligheterna då de dyker upp.

En stor dörröppnare för mig är tv-serier, speciellt Mad Men har hittat låtar åt mig som jag inte visste att jag saknade. Här för nån månad sedan så hade säsong 4 av tv-serien The Good Wife premiär i Finland, och i öppningsscenen hördes detta absurda musikstycke:

Tvärt gick tv-tittandet över i ett intensivt googlande för att få veta vad där riktigt var för nånting - för jag som älskar underligheter måste ju bara få tag på låten till min samling (det här händer rätt ofta och är givetvis sjukt populärt där hemma), Det visade sig att låten heter "Mucka Blucka" och är ett bonusspår på det amerikanska bandet Tally Halls skiva "Marvins Marvelous Mechanical Museum" från 2005, en skiva & band som blivit något av en personlig favorit den här hösten. Skulle den vara det ifall jag bara skrattat åt låten och tittat delen till slut, dvs låtit dörren hållas stängd? Antagligen inte...

T.ex. så skulle jag kanske aldrig snubblat över det amerikanska bandet Tally Hall som blivit en personlig favorit den här hösten.

Alternativet skulle ju förstås vara att stänga öronen och ögonen och bestämma att jag har hört och sett allt vad jag behöver och vara nöjd, men... jag är helt för nyfiken för det. Ja och en dagen som mitt intresse för att lära mig & upptäcka nya saker tar slut, då kan ni lika bra föra mig bakom bastun!

Musikchefen

Avicii kommer till Helsingfors

Ny låt av Avicii är här!

Nu är Tim Bergling, dvs Avicii tillbaka.

Spotify på en datorskärm

Sounds From Svenskfinland

Spotifylista med Finlandssvensk musik.

Den skitiga rockens återkomst?

Finland: "metallmusikens förlovade land".