Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Tryckkokt nötbringa, rotsaker och persiljesås

Från 2013
Uppdaterad 20.11.2013 11:18.
Oxbringa,Strömsö
Bildtext Oxbringa
Bild: Yle/Strömsö

Varför är det så svårt att få tag i nötbringa och en tryckkokare? Vi vill slå ett slag för nötbringa som ett fantastiskt kött som blir mört och mustigt samt ger ifrån sig en god buljong speciellt om det tillreds i tryckkokare.

Tryckkokt nötbringa, rotsaker och persiljesås

Mängd: 4 personer

Tillagningstid: 80 min, varav förberedelser 20 min

Ingredienser

  • 1 kilogram (kg) rimmad nötbringa med ben
  • 4 st lagerblad
  • 3 deciliter (dl) vitt vin
  • 0.5 st rotselleri
  • 3 st purjolök
  • 4 st morötter
  • 3 st persiljerötter
  • 4 st jordärtskockor
  • 1 st knippe färsk persilja
  • 100 gram (g) spenat
  • 2 matsked (msk) dijonsenap
  • 1 deciliter (dl) mild olivolja - god kvalitet
  • salt - efter tycke och smak
  • peppar - efter tycke och smak

Instruktioner

Varför är det så svårt att få tag i nötbringa? Och vart har alla tryckkokare försvunnit? När vi skulle göra nötbringa i Strömsököket visade det sig att de flesta köttmästare skakade på huvudet åt oss och alla kollegor visste att deras mammor hade haft en tryckkokare. Men när vi skulle låna en var den omöjlig att få tag på. Skärpning. Vi vill slå ett slag för nötbringa som ett fantastiskt kött som blir mört och mustigt och ger ifrån sig en god buljong speciellt om det tillreds i tryckkokare.

Tryckkokt nötbringa

Skala rotfrukter och skär i grova bitar. Lägg kött och lagerblad i tryckkokaren. Slå på vatten och vin så att det täcker upp till märket i kokaren. Tryckkoka i en timme. Låt svalna och töm trycket. Skär sedan köttet i grova bitar.
Svetta purjolök och grönsaker mjuka i lite olja. Tillsätt vatten nästan så att det täcker, ca en liter samt lagerblad, salt och peppar. Låt sjuda under lock tills rotfrukterna är mjuka. Häll på köttet och buljongen och servera med persiljekräm.

Persiljekräm

Mixa persilja, spenat och senap till en slät kräm. Tillsätt kall olivolja och smaka av med salt och svartpeppar.

Mer om ämnet på Yle Arenan