Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

STX lägger ner varvet i Raumo

Från 2013
Uppdaterad 05.11.2013 13:08.

Samarbetsförhandlingarna vid STX är avslutade. I enlighet med koncernens tidigare beslut, ska varvet i Raumo läggas ner i sin nuvarande form, och verksamheten koncentreras till varvet i Åbo.

Omkring 670 arbetsförhållanden avslutas till och med slutet av juni 2014. Vid Raumo blir 620 personer uppsagda, och i Åbo handlar det om 50 uppsägningar.

Vidare ska ett 80-tal anställda flyttas från Raumo till Åbo.

STX Finland har efter uppsägningarna totalt 1 655 anställda. Vid varvet i Åbo handlar det om totalt 1365 personer, 870 löntagare och 495 tjänstemän.

Facket är kritiskt

Fackförbundet Pro:s ordförande Antti Rinne säger i ett pressmeddelande att det här är en sorgens dag för finländsk varvsindustri. Rauma stads långa och förtjänstfulla era av fartygsbyggande upphör nu, säger Rinne. Han anklagar de koreanska ägarna dåligt ledarskap och brist på kapital.

Den koreanska ledningen har inte känt till finländsk lagstiftning, och de operativa besluten har varit tröga, eftersom de har tvingats gå via Sydkorea innan de har kunnat förverkligas, konstaterar Rinne.

Äldre har svårt att få nytt jobb

Förtroendemannen vid varvet i Raumo, Raimo Virtanen säger att det inte kommer som en överraskning för någon att 620 personer sägs upp.

- Fastän slutresultatet av samarbetsförhandlingarna var väntat är det nu svårt att hitta arbetsmotivation, säger Virtanen.

Virtanen är ocskå oroad över de äldre arbetstagarna.

- Medelåldern är relativt hög, 48 år. Omkring 200 är över 55 år gamla. Det kan vara svårt för dem att hitta nytt jobb eftersom personer i den åldern ofta anses vara för gamla. Dessutom kommer det ut många metallarbetare på marknaden, vilket gör att alla knappast får jobb, säger Virtanen.