Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Fack-Finlandiakandidaterna utsedda

Från 2013
Uppdaterad 05.11.2013 13:00.
Fack-Finlandia 2013
Bildtext De nominerade till Fack-Finlandiapriset 2013
Bild: YLE/Marit Lindqvist

I dag kungjordes vilka sex faktaböcker som kandiderar till det i ordningen 26:e Fack-Finlandiapriset. Bland de nominerade finns böcker om såväl Viborg under krigsåret 1918 som en bok om de hemvändande soldaternas mentala ohälsa i efterdyningarna av vinter- och fortsättningskriget, en bok om energiförsörjningen i Finland efter att oljan sinat, en bok om friåkning och en bok om belle époque samt en bok som skildrar en dotters upplevelser och känslor när hennes far drabbas av alzheimer.

Nomineringsjuryn bestod i år av undervisningsrådet Pirjo Sinko (ordförande), översättaren Markku Päkkilä och biblioteksdirektören Tuula Haavisto, och juryn hade sammanlagt drygt 200 verk att ta ställning till. Av dessa var drygt tio verk på svenska, några var tvåspråkiga och ett verk var en multimedial produkt.

I sitt tal under presstillställningen idag (5.11) konstaterade nomineringsjuryns ordförande Pirjo Sinko att juryn blev överraskad över den höga nivån på de verk som juryn läste. Om man följt diskussionen i kulturkretsar kan man få uppfattningen att det går dåligt för faktaböckerna, men enligt Sinko stämmer inte detta om man tar i beaktande hur många verk i kategorin faktalitteratur som de facto ges ut i vårt land varje år – skörden är stor, mångsidig och högklassig.

Enligt Pirjo Sinko, nomineringsjuryns ordförande, är det en fantastisk upplevelse att se alla de drygt 200 verken samlade på ett bräde, och när jag frågar henne vad den finländska faktaboken är gjord av idag svarar hon att den framför allt är gjord av goda historier och en stor kärlek till det ämne man valt att skriv om.

Vid sidan av bländande bildverk återfinns mer anspråkslösa verk som fångar läsaren med sitt engagemang – och det som Sinko framför allt är glad över är att författarens närvaro i texterna är stark, det personliga greppet och engagemanget är ett nytt fenomen i den finländska faktalitteraturen.

De nu nominerade sex verken förenas enligt Sinko inte av någon tematisk tråd, men det som de alla har gemensamt är att de är skickligt skrivna och att de är allmänbildande på ett lättfattligt sätt.

Det som frapperar en är att det bara finns en kvinnlig författare bland kandidaterna, och ingen finlandssvensk författare – men enligt Pirjo Sinko strävade juryn efter att endast fokusera på litterära kvaliteter under arbetets gång. Sedan är det ett faktum att faktalitteraturen idag till 2/3-delar skrivs av män.

Vinnaren av Fack-Finlandia utlyses den 21 november och enväldig domare i år är chefen för konstmuseet Ateneum, Maija Tanninen-Mattila.

De nominerade till Fack-Finlandpriset år 2013 är:

Teemu Keskisarjas bok Viipuri 1918 (Siltala kustannus, 2013)

Rauli Partanen, Harrui Paloheimo och Heikki Waris bok Suomi öljyn jälkeen (into kustannus 2013)

Ville Kivimäkis bok Murtuneet mielet – taistelu suomalaissotilaiden hermoista 1909-1945 (WSOY, 2013)

Matti Verkasalo, Jarkko-Juhani Henttonen och Kai Arponens bok Vapaa lasku (Kustannus oy Vapaalasku, 2013)

Harri Kalhas bok Kokottien kultakausi (SKS, 2013)

Hanna Jensens bok 940 päivää isäni muistina (Teos, 2013)