Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Julfester i traditionella tecken

Från 2013
Foto: Yle/Design Pics/Dean Muz
Bild: Yle/Design Pics/Dean Muz

Företagens och föreningarnas julfestsäsong kör igång på allvar nu i november. Men hur påverkar kärvare ekonomiska tider firandet?

Yle Östnyland ringde runt till några restauranger och festarrangörer för att kolla och svaren var varierande.

Vid Haiko gård var hela personalen inom försäljningen på utbildning, men kocken hade på känn att säsongen blir sämre än tidigare år.

Det samma gäller Bosgård i Borgå, där Marcus Walsh medger att efterfrågan har varit sämre än väntat.

- Man får nog kämpa hårdare än tidigare och läget är nog värre än det har varit. Man märker nog genast att firmorna sparar pengar. Det syns åtminstone hos oss.

Men i Seikkailulaakso på Emsalö är det precis tvärtom. Där har man den bästa säsongen på många år, säger John Rönnholm.

- Vi har för första gången på många år satsat på lillajul, vi har inte projekterat det på länge. Vi har tidigare ansett att vi är för långt ute i periferin, men i år har vi byggt upp ett paket.

Vid Degerby i Lovisa går jultiden i traditionell anda. Där firar så gott som samma lokala företag sina julfester från år till år.

- Konkurrensen har blivit hårdare under de senaste två, tre åren med flera nya aktörer i Lovisa, till exempel Kapellet, säger servicechef Kari Junnila.

Leena Simojoki som håller i trådarna för Kokousmylly i Illby och Zum Beispiel i Borgå väntar sig också en rätt sedvanlig festsäsong.

- Jag tycker det inte har förändrats så mycket sen tidigare år och det samma verkar andra företagare som jag talat med tycka. Det är nog relativt många julfester på kommande, åtminstone inte färre.