Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Yle Åboland arrangerade supermöte mellan bordshockeylegender

Från 2013
Uppdaterad 05.11.2013 14:53.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Åboland korade mästarnas mästare i bordshockey - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Radio Vega Åboland: Bordshockeysnack och match

Programmet är inte längre tillgängligt

Två finska mästare i bordshockey möttes under tisdagen i en "giganternas kamp" i Yle Åbolands studio. Matchen stod mellan redaktörerna Nicke Packalén från Yle Åboland och Mats "Mata" Lundberg från Åbo Underrättelser.

Hur kommer det sig att två sportredaktörer i Åbo är forna finska mästare i bordshockey?

Dagens regler:

  • 3 perioder à 1 minut
  • pucken måste stanna i mål
  • 3-sekundersregeln: Mål direkt på nedsläpp godkänns inte

- Vi var väl först på plan då vi var ett gäng från Åbo Akademi som började spela med ett hockeyspel från Kårens vind. Matcherna blev allt mer seriösa och 1990 åkte vi till FM i bordshockey på Tavastia i Helsingfors där det visade sig att vi var helt överlägsna, säger Mats Lundberg.

- Som många andra spelade jag bordshockey som barn men under tonåren blev det en lång paus. Under studietiden i Åbo mötte jag Matas gäng och i första testmatchen vann jag direkt över regerande mästaren. Finsk mästare blev jag under bordshockey-FM i Åbo 1992, säger Nicke Packalén.

Bildtext Matchhjälten Peter Forsberg stod för ett hattrick.
Bild: Yle/Peter Karlberg

Sportredaktör Janne Isaksson som hade kallats in för att referera dagens match kände sig laddad.

- Nu snackar vi ju spel på FM-nivå så kvaliteten är säkert högre nu än då jag refererade Mestismatchen mellan Tuto och Sport i lördags, säger Isaksson.

Efter ett par minuter av small talk drog det ihop sig till match. Mats Lundberg representerade Finland och Nicke Packalén Sverige.

Rivstart i första perioden

Första perioden började bra för Finland då pucken gled direkt i mål, men målet räknades inte eftersom det inte följde reglerna. Vid 30 sekunder fick Peter "Foppa" Forsberg till ett snyggt skott och ställningen blev 1-0 till Sverige.

- Min taktik är att försöka göra fler mål än min motståndare, sade Packalén.

- Vi måste helt enkelt komma upp i tempo, sade Lundberg.

Mållös andra period

Andra perioden började med att Finland höll spelet på högerkanten, men passningen till centern misslyckades. Perioden innehöll flera skott mot mål men inget nådde ända fram. Perioden slutade 0-0. I pausen var det dags för en snabbanalys och en fråga varför perioderna var så målfattiga. Handlade det om att spelarna var rostiga?

- Nej, det handlar om tätt försvarsspel, sade Packalén.

- Du vet dagens hockey, inte görs det mycket mål, sade Lundberg.

Tredje perioden avgjorde

Då tredje perioden började tog Sverige tekningen men pucken gick till Finland som hade chans att kvittera. Passningen mot mitten lyckades bra men mål blev det inte. Tack vare en centerfint blev det 2-0 till Sverige. Mot slutet av perioden läckte det finska försvaret och Sverige gjorde ytterligare 3-0 efter ett snyggt anfall från vänster.

Matchen slutade i 3-0 seger för Sverige och Yle Åbolands redaktör Nicke Packalén!

Analyser och bortförklaringar

Efter avslutad match ställdes naturligtvis frågan "Hur känns det?".

- Det var roligt, efter alla dessa år, sade Packalén.

- Jag kan konstatera att jag hade för gamla spelare. "Jutila" var bäst på 90-talet, "Helminen" har passerat bäst före datum, liksom jag själv, sade Lundberg.

Janne Isaksson sammanfattade matchen i två meningar.

- Sverige och Nicke Packalén bjöd på en gedigen insats. Den svenska centern Peter "Foppa" Forsberg överrumplade helt enkelt Finland och Mats Lundberg!

Ska det bli mer spel i framtiden?

- I så fall måste jag gå och köpa ett, sade Lundberg.

- Åtminstone är bordshockey roligt och det fungerar ju som motvikt till alla moderna dataspel i dag, sade Packalén.

Fotnot: Bordshockey är en populär hobby för många finländare och bordshockeyförbundet ordnar turneringar och finska mästerskap varje år. FM i bordshockey ordnas i Helsingfors i januari 2014.