Föräldrar på skolbänken
- Ihop med böcker och häften, ni får ha framme bara penna och gummi, lyder ordern från katederhåll. Geografilärare Jenny Westerlund ställer till med skriftligt läxförhör för klass 8 D i Strömborgska skolan i Borgå. Med på lektionen finns även två föräldrar.

Det är "Ströhös vikariedag". En dag då föräldrar får hoppa in som elever istället för sina barn. Medan mamma eller pappa deltar i undervisningen, får den egentliga eleven en extra dag. För föräldern gäller det att läsa läxorna inför dagen och sedan delta precis som om denne var sitt eget barn i skolan.
Var ligger Monte-Negro?
- Ja, int var det så lätt, säger Thomas Ekholm som vikarierar sin son. Lite utmanande då utecklingen går snabbt och nya länder uppstår hela tiden, fortsätter han och syftar på pågående geografilektion. Forna Jugoslavien är kanske lite jobbigt, men jag hade nog läst läxan så förhöret gick bra.
Efter läxförhöret börjar lektionen på allvar. I dag jobbar eleverna med ett projekt där Europas länder gås igenom. Var och en har valt ett eget land och sedan gör man en djupdykning i kartor, flaggor och infrastruktur. De vuxnas närvaro verkar inte nämnvärt inverka på jargongen bland eleverna. - Nå nu e de ju annorlunda, säger en tjej som håller på att rita ut topografin för Österrike.
"Ska man rita ut fåren på kartan?"
Eva Bergström-Laihos son har valt Portugal som sitt land. - Vi har besökt Portugal helt nyligen så det är säkert därför, berättar mamma. Därefter markerar hon för att fråga läraren om man nu ändå skulle rita ut får och tecken för vilka mineraler Portugal utvinner. - Nej det behöver man inte, svarar Jenny.
Färre föräldrar deltar i år
- Det är nog ganska roligt och annorlunda med såna här projekt, säger Jenny Westerlund. Hon var själv inte med ifjol så någon jämförelse kan hon inte bjuda på. - Men jag förstod att det är färre föräldrar det här året. Orsaken kan vara att det "vikariedagen" ordnades på en fredag förra året. Det kanske är lättare att ta ledigt från jobbet då, konstaterar hon.