Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Karleby räknar med underskott igen

Uppdaterad 05.11.2013 15:33.
Bildtext Stadsdirektör Antti Isotalus och finansieringsdirektör Seija Bexar.

Karleby stad står inför en stram budget de kommande åren. Nästa år väntas Karleby göra underskott för fjärde året i rad, och sparkraven är hårda. Inkomstskatten höjs troligen år 2015.

Stadsdirektör Antti Isotalus presenterade i dag (tisdag) sitt budgetförslag för 2014. Karleby ska spara 2,8 miljoner i löner nästa år. Om det innebär samarbetsförhandlingar är ännu oklart.

- Vi måste anpassa ekonomin och verksamheten. Utmaningarna är ganska stora, i synnerhet eftersom statsandelarna minskar, säger Isotalus.

Det innebär att strukturerna ses över. Äldrevården ska bli billigare via upphandling och rådgivningarna minskar troligen från fem till två eller tre.

Nya samarbetsförhandlingar?

Statsandelarna till Karleby krymper nästa år med över 10 miljoner och budgeten slutar på minus 3,5 miljoner (inkl.affärsverken).

Personalkostnaderna ska ner med 2,8 miljoner euro. Det är ännu oklart om det blir nya samarbetsförhandlingar eller om man kan spara på något annat sätt.

- Karleby klarar sig ändå rätt bra jämfört med många andra kommuner, säger Isotalus.

Inkomstskatten höjs inte i Karleby nästa år. Isotalus räknar i stället med att höja från 20,5 till 21,5 procent år 2015. Den allmänna fastighetsskatten kommer att höjas från 1,15 till 1,25 procent nästa år och höjs ytterligare till 1,35 år 2016.

Programmet är inte längre tillgängligt
Karleby räknar med underskott igen
Karleby räknar med underskott igen - Spela upp på Arenan

Investeringarna till två skolor

Karleby stad investerar nästa år 33 miljoner euro. Största delen av de pengarna går till skolbyggena i Storby och Kelviå. Så många fler projekt räcker det inte till.

Under de kommande tre åren investeras en del i till exempel Rytibackens daghem och 700 000 euro sätts på en restaurering av stadssundet. För Idrottshallen finns 200 000 euro till planering år 2015.