Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Du ska slicka, sparka och armbåga dig fram!

Från 2013
Uppdaterad 11.11.2013 11:56.
Maria Sundell är konstnär som lever på existensminimum
Bild: YLE/ Tiina Grönroos

Konstnärer upplever att de mår sämre än många andra yrkesgrupper. De är utmattade och många lider av sömnlöshet. Många lider också av ångest eller depression. Samtidigt känner sig konstnärerna lyckliga och tillfreds när de arbetar.

Arbetshälsoinstitutets pinfärska (11.11.13) undersökning visar att konstnärerna lider av många arbetsrelaterade hälsoproblem. Den ständiga stressen att skapa något nytt, vara produktiv, de osäkra tiderna och den stenhårda konkurrensen gör att många konstnärer mår dåligt.

Maria Sundell är konstnär bosatt i Ekenäs. Hon brinner för att måla naivistiska tavlor, men hon livnär sig inte på sina målningar.För att kunna betala hyror, räkningar och mat tar hon till allehanda kulturprojekt i skolor, daghem och åldringshem. För att kunna jobba med kulturverkstäder och andra projekt behövs också pengar. Maria är liksom många andra kulturarbetare och konstnärer beroende av stipendiepengar, men också här är kampen stenhård.

- Du ska slicka, sparka och armbåga dig fram. Du ska vara så trevlig som möjligt, för du vet att det finns någon där som sitter på pengarna och de ska tro på dina projekt!

Stipendieansökningar är som ett lotteri

Maria Sundell har många års erfarenhet av att ansöka om stipendier, men hon upplever att det är som ett lotteri varje gång. Det räcker inte med att man lägger ner en massa tid med att finslipa sina ansökningar, det är ändå lika osäkert om projektet godkänns och varför.

Just nu lever Maria på existensminimum. Hon har fått back på stipendieansökningar och hon får inte heller någon hjälp av folkpensionsanstalten eller de sociala myndigheterna. Det här eftersom Maria är en yrkesutövande konstnär med egen firma. För att få arbetslöshetspengar borde Maria lägga ner firman.

Också Maria Sundell känner av stressen. Hon kan aldrig helt koppla bort jobbtankarna eftersom hon hela tiden känner sig tvungen att hitta på nya projekt för att försörja sig.

Marias livssituation är inte unik. Specialforskare Pia Houni vid Arbetshälsoinstitutet har intervjuat konstnärer som berättar om stress, illamående och att inte räcka till. Men konstnärerna känner också att de är lyckliga över de yrkesval de gjort.

I undersökningen deltog närmare 500 personer, av vilka tjugo intervjuades.

Hör mera om Maria Sundells vardag i Radiohuset på måndag 11.november kl 15.03

Mer om ämnet på Yle Arenan