Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Synlighet på Twitter hänger på håret

Från 2013
Uppdaterad 30.10.2015 13:37.
Bild: EPA/VALDA KALNINA LATVIA OUT/LITHUANIA OUT/ESTONIA OUT

Ibland krävs det inte mycket för att temperaturen skall stiga ordentligt i de sociala medierna. Ibland kan något så litet som en hästsvans skapa en ordentlig debatt på Twitter. Eller avsaknaden av en hästsvans närmare bestämt. Jaq syftar naturligtvis på Anders Borgs hästsvans. I 12 år har vi fått se hästsvansen pryda Borgs nacke, men nu är den till hela världens häpnad borta.

I 12 år har vi fått se hästsvansen pryda Borgs nacke, men nu är den till hela världens häpnad borta.

Först ut med hästsvansscoopet var Tomas Nordenskiöld på Dagens industri (@TNordenskiold)

Anders Borgs kapade hästsvans blev en snackis av sällan skådade mått. Mediebevakningsbolaget Infopaq noterar ett rekord med närmare 300 artiklar på en dag om Anders Borg. Det här enligt Resumé. Vanligvis kommer finansministern upp i futtiga 57 artiklar per dag. Och på Twitter gottade man sig åt nyheten.

Hästsvansen blev också en nyhet utanför Sveriges gränser. Så här Wall Street Journal journalisten Matina Stevis

Men trots att också alla etablerade medier skrev om Borgs hästsvans var det inte alla som lät sig imponeras.

SVT:s tidigare politiska kommentator K-G Berström lät sig sig alltså inte imponeras över det journalistiska drevet kring Borgs hästsvans och han ville inte kommentera händelsen i TV. Och åtminstone på basis av antalet reetwets och favoriter är det många som håller med Bergström. Så här förtydligar K-G när jag frågar varför han inte vill kommentera.

Och som socker på botten ännu en språkprecisering i anslutning till huvudnyheten den 4.11.2013.Heter det hästsvans eller ponnysvans (jmf poninhäntä på finska) ? Enligt språkvårdaren Charlotta af Hällström-Reijonen (@LafHR) är #hästsvans det korrekta.

@mattiasfagerhol

Twitterbloggen