Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Olli-Pekka Karjalainen avslutar sin karriär

Från 2013
Uppdaterad 05.11.2013 18:22.
Olli-Pekka Karjalainen, 2009
Bildtext Olli-Pekka Karjalainen lägger släggan på hyllan.
Bild: EPA / All Over Press

Finska rekordmannen i slägga, Olli-Pekka Karjalainen, avslutar sin karriär på grund av problem med ryggen.

Olli-Pekka Karjalainen har i några års tid dragits med ryggskador och den gångna sommaren blev de så smärtfulla att han tvingades lämna emellan hela säsongen, med undantag för Paavo Nurmi Games. Under hösten mognade beslutet att lägga släggan åt sidan.

- Jag beslöt mig för att skippa tävlingssäsongen och fundera på saken i lugn och ro på hösten. Efter samtal med experter, familjen och tränare började det kännas som att det var dags att fatta det här beslutet, bekräftar Karjalainen till Yle Urheilu.

Ännu i fjol satsade Karjalainen på OS i Rio de Janeiro år 2016, men nu var det andra tankar som tog över.

- Att ha chans att vinna de värdefullaste medaljerna skulle ha varit ganska så svårt och då är det bättre att börja tänka på andra saker, säger Karjalainen.

Den 33-årige Karjalainen blev bekant för de finländska bänkidrottarna när han år 1998 vann sitt första finländska mästerskap för herrar. Efter det vann han ytterligare 14 FM-guld i rad. Sviten bröts i somras när han på grund av sina skador inte kunde delta i de finländska mästerskapstävlingarna.

Karjalainen, som representer Töysän Veto, tävlade i Finlands färger i alla stortävlingar från EM i Budapest 1998 till EM i Helsingfors 2012. Den främsta framgången kom i EM 2006 i Göteborg då han vann EM-silver.

- Så klart är det ganska melankoliskt eftersom det här har varit mitt liv. Det här är min passion och min grej, det som jag gjort alla dessa år. Men samtidigt måste jag medge att det inte varit någon dans på rosor de senaste åren.

Karjalainen innehar det finska rekordet i slägga, 83,30 meter, från år 2004.