Samtal och protester under Erdoğans besök

Statsminister Jyrki Katainen uppmanar Turkiet att börja förhandla om visumfrihet med EU, och vill gärna se mer handel mellan Finland och Turkiet.
Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdoğan besökte Finland på onsdagen - i sällskap av flera ministrar och närmare 200 andra turkiska representanter. Han och Katainen höll en presskonferens under eftermiddagen.
Enligt Katainen är finländska företag - särskilt inom energi, kärnkraftssäkerhet och utbildning - intresserade av mer samarbete med turkarna.
Samtalen med den finländska ledningen handlade bland annat om Turkiets medlemskapsförhandlingar med EU. Enligt Katainen är Turkiet ett intressant område för Europa, men han påpekade också att EU inte bara är ett handelsområde utan en värdegemenskap, där man respekterar rättsstatliga principer och de mänskliga rättigheterna.
Samtal och protester
Erdoğan mötte också på motstånd under sitt besök.
En kvinna avbröt honom mitt under hans tal i Finlandiahuset på eftermiddagen. Kvinnan ställde sig upp bland publiken och viftade med en bild av döda ungdomar efter sammandrabbningarna vid Taksimtorget i Istanbul somras.
Säkerhetspersonal fällde kvinnan till golvet och bar ut henne ur salen.
Samtidigt protesterade ett tiotal demonstranter utanför Finlandiahuset för att påminna om händelserna vid Taksim.
Under presskonferensen tillbakavisade Erdoğan anklagelser om att han försöker blanda sig i turkarnas privatliv, bland annat med att vilja förbjuda studenter av olika kön att bo i samma studenbostäder.
- Jag har varit premiärminister i 11 år och före det borgmästare i 4,5 år. Vi har aldrig blandat oss i människors privatliv. Hade vi gjort det skulle vi aldrig ha fått tillräckligt med röster för att regera i tre perioder i sträck, sade Erdoğan.
Östra Medelhavets mest inflytelserika politiker?
Erdoğan (59) har haft en lång politisk karriär som har kantats av både framgångar och motgångar.
Erdoğan valdes till borgmästare för Istanbul 1994. Som borgmästare lade han grunden till sin senare karriär som toppolitiker. Han förde en pragmatisk politik som tog itu med vardagsproblemen i den kraftigt växande metropolen. Till exempel vattenbristen, sophanteringen, luftföroreningarna, trafikkaoset och stadens enorma skulder.
Erdoğan har vunnit tre val i rad
1998 dömdes Erdoğan till fängelse för att ha brutit mot den sekulära republikens lagar genom att citera en muslimsk dikt som ansågs vara uppviglande. Han släpptes följande år och två år senare grundade han Rättvise- och utvecklingspartiet, AKP, tillsammans med den nuvarande presidenten Abdullah Gül. Partiet vann en jordskredsseger i valet 2002 och partiet har regerat ensamt sedan dess. Erdoğan är den enda turkiska premiärminister som har lyckats vinna tre på varandra följande parlamentsval och varje gång dessutom ökat röstandelen.
I valet 2002 fick Erdoğans AKP 34,3 procent av rösterna, i valet 2007 46,7 procent och i valet 2011 49,8 procent. Med absolut majoritet i parlamentet har AKP kunnat styra och ställa efter eget behag i mer än tio år. Turkiet har under denna tid lyckats få fason på sin ekonomi. Inflationen har sjunkit från 40 procent till 8 procent. Tillväxten har varit kraftig, men trots det är arbetslösheten hög även om den sjunkit. Också statsskulden har minskat drastiskt (i förhållande till BNP) och Turkiet har betalat bort sina lån från Internationella valutafonden IMF.
Demokrati och mänskliga rättigheter ett problem
Demokrati och mänskliga rättigheter har varit ett stort problem i Turkiet. Många demokratiska reformer genomfördes mellan åren 2002 - 2010, men efter det har reformivern stannat av. En drivande kraft bakom reformerna har varit medlemskapsförhandlingarna med EU. Erdoğans senaste "stora" demokratipaket var en besvikelse särskilt för kurderna.
AKP anses vara ett moderat islamskt parti och Erdoğan är en djupt troende muslim. Han motsätter sig alkohol och på den punkten har motståndet varit hårt från de sekulära kretsarna.
Han uppmanar alla turkiska kvinnor att skaffa minst tre barn. Han har motarbetat förbudet att bära huvudduk på statliga verk och universitet. Det var en stor politisk seger för Erdoğan då slöjförbudet nyligen upphävdes.
Despot med ömma tår?
Trots att Erdoğan har fått en massa gott till stånd i sitt land har han med tiden börjat visa upp en alltmer olustig sida av sig själv. Han har blivit arrogantare och står inte överhuvud taget ut med kritik. Han har ett flertal gånger personligen dragit journalister inför rätta för förtal (och ofta vunnit i rätten).
Han driver igenom sin vilja trots massiv kritik från de sekulära kretsarna i det turkiska samhället. Ett exempel är protesterna för att bevara Geziparken i Istanbul. Den turkiska polisen använde övervåld mot de mestadels fredliga demonstranterna.
Ett annat exempel är en väg som byggs genom en park vid Tekniska universitetet i Ankara. ”Allt kan offras för vägarnas skull”, ska Erdoğan ha sagt om kritiken mot hans infrastrukturprojekt.
AKP-partiet har ett så grundmurat stöd i Turkiet att ingenting verkar kunna rubba partiets maktposition. Oppositionen är tandlös och har inte lyckats presentera ett alternativ till AKP:s politik. Erdoğan har redan en tid talat för att öka maktbefogenheterna för presidenten. Han har också sagt att han ställer upp i presidentvalet om partiet ber om det. Enligt AKP:s regler kan han ändå inte fortsätta som premiärminister efter parlamentsvalet 2015. Det är därmed bäddat för att Recep Tayyip Erdoğans politiska karriär fortsätter på en ny nivå.
Läs också Erdoğan vill förbjuda gemensamma studenthem för kvinnor och män