Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Tårtattack

Från 2013
Uppdaterad 30.10.2015 13:37.
Åkesson talar i Almedalen 10.7.2011
Bild: Yle

Sverigedemokraternas i allmänhet och deras partiledare Jimmie Åkesson i synnerhet får ofta leva med att deras uttalanden och politik kritiseras i rätt hårda ordalag på Twitter och andra sociala medier. Men när Åkesson på eftermiddagen den 5.11.2013 blev utsatt för en tårtattack vid ett boksigneringstillfälle i Stockholm var det annat ljud i skällan. Då låg de flesta sympatierna på Åkessons sida. Tunga svenska politiker fördömde i kraftiga ordalag tårttilltaget.

Men visst förekommer också en hel del putslustigheter också på Twitter. En del tycker mer eller mindre att Åkesson fick vad han förtjänade. Något som fick Expressenjournalisten Niklas Svensson att sätta ner foten.

En FB uppdatering som fick enorm spridning på Twitter var frilansjounalisten Carolina Farrajs inlägg, med över 600 retweets.

Här ett utdrag ur Farrajs inlägg:

Galen värld vi lever i, eller hur Jimmie?

Hej Jimmie Åkesson!
Läste att du fick en tårta i ansiktet idag när du satt och skulle signera din bok, det var ju tråkigt att läsa! Det är aldrig kul när en debatt blir så aggressiv att det tar sig fysiska uttryck, eller hur? Jag har aldrig fått en tårta kastad på mig... Bara stenar men det är ju inte samma sak! Jag blev ju inte kladdig eller så, bara rädd och förnedrad. Det kladdigaste jag fått på mig av en meningsmotståndare är spottloskor. Det finns väljare i ditt parti som uttryckt att jag försatt mig i en hotfull situation själv eftersom jag valt att bli muslim och klä mig som jag gör.
Lika konstigt ur ett demokratiskt perspektiv som att hävda att du har försatt dig i situationen att få gräddtårta i ansiktet bara för att du råkar välja att bli partiledare för ett rasistiskt parti!
Galen värld vi lever i, eller hur Jimmie?

Vad kan man säga? En galen värld vi lever i.

En något absurd detalj i sammanhanget är att det dagen efter tårtattacken kryper fram att Sverigedemokraterna efter budgivning sålt filmsnutten där Åkesson får tårtan upptryckt i ansiktet. En budgivning som Aftonbladet tog hem. Sverigedemokraternas Martin Kinnunen bekräftar för Dagens Media att flera medier deltagit i en intensiv budgivning. "Jag vet inte exakt vad summan landade på, men vi tackade nej till ett 30 000-kronorsbud", säger Kinnunen till Dagens Media.

Absurt. En galen värld vi lever i.

@mattiasfagerhol

Twitterbloggen