Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

"Invånare och beslutsfattare ska sitta vid samma bord"

Från 2013
Uppdaterad 06.11.2013 10:59.
Bildtext Ritva Pihjala.
Bild: Yle/Ann-Sofie Långvik

Kommunstrukturlagen innebär inte bara en fråga vem man ska gå ihop med. Den innebär också att man ska trygga medborgarnas rätt att vara delaktiga i beslutsfattandet.

- Det här måste man i kommunerna börja planera och lägga grunden för redan nu, säger forskare Ritva Pihlaja, som på onsdag höll ett anförande om närdemokrati på Kristinestads medborgarforum.

Medborgardelaktigheten ska tryggas

Programmet är inte längre tillgängligt

Enligt den nya kommunstrukturlagen ska alla samarbetsutredningar innehålla en plan för hur medborgarnas delaktighet ska tryggas. Och i det ögonblick man sluter samgångsavtal med någon kommun ska parterna komma överens om konkreta saker för hur närdemokratin ska uppfyllas. Det här känner inte politikerna till så bra ännu.

Anna-Kajsa Blomqvist var en av de få förtroendevalda på gårdagens forum i Kristinestad. Hon är fullmäktigeledamot och medlem i stadsstyrelsen.

- Jag ska ta upp det här i styrelsen. Vi gick igenom paragraferna i våras när vi gav utlåtande till lagen, men det är ju nu det är aktuellt, säger Blomqvist.

Närdemokratin fungerar i Rovaniemi

Gårdagens medborgarforum i Kristinestad handlade om demokrati i framtidens kommunmodeller. Ritva Pihlaja var inbjuden i egenskap av expert på kommunalförvaltning. Hon berättade bland annat om områdesnämnder med exempel från Rovaniemi.

Om vi ska skapa större kommuner måste vi skapa ett system som garanterar lokal expertis för att beslutsfattandet ska stå med båda fötterna på jorden också på lokal nivå, säger Pihlaja, verksam inom den landsbygdspolitiska samarbetsgruppen YTR.

I Yläkemijoki i Rovaniemi har man sedan 1993 haft en fungerande områdesnämnd.