Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Giftläcka i Nordsjö hamn

Från 2013
Uppdaterad 06.11.2013 13:40.
Nordsjö hamn
Bildtext Container läcker giftigt ämne i Nordsjö
Bild: YLE / Anne Söderlund

Divinylbensen, ett lättantändligt och giftigt ämne läckte ut i havet i Nordsjö hamn under natten och morgonen. Ämnet kom från en container som överhettats och började ryka.

Lite före midnatt fick Helsingfors räddningsverk ett larm om en rykande container på fartyget Hercules J i Nordsjö hamn.
Containern innehåller ämnet divinylbensen, ett giftigt lättantändligt ämne som läckte ut i havet, trots att räddningsverket lyckades flytta containern till kajen.

-Vi har hållit på och kylt av den i sex timmar och hela tiden har den läckt och hela tiden har det rykt i från den säger brandmästare Tommi Sivula på Helsingfors räddningsverk klockan halv sju på morgonen.

Lite före klockan sju flyttades containern längre upp på land, fortfarande läckande och rykande men räddningsverket bedömde då att explosionsrisken var över.Först efter klockan nio på morgonen slutade containern ryka.

Svårt att sanerna

Containern innehöll 20 000 liter av ämnet som är skadligt för bland annat vattendrag. Enligt en första uppskattning hade runt 5000 liter runnit ut och en stor del hamnade i vattnet.

-Nu tar vi prover i vattnen för att se hur långt medlet har spridit sig säger Miljöinspektör Jari-Pekka Pääkkönen.

Divinylbensen flyter ovanpå vattenytan och är närmast omöjligt att få bort från vattnet.

-Tillsammans med räddningsverket utreder vi nu vad som kan göras, det handlar främst om att begränsa medlets spridning och vänta på att det avdunstar.

Divinylbensen används när man framställer plast och är mycket giftigt för fåglar och fiskar.

Miljöbrott

Också polisen var på plats under morgonen och en polisanmälan har gjorts.
Myndigheterna utgår ifrån att olyckan beror på att ett fel har begåtts men mer säger man inte i det här skedet.