Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Omvald Christie allt säkrare presidentkandidat

Från 2013
Bild: EPA/JUSTIN LANE

I USA höll man i går flera guvernörs- och borgmästarval . Valen tolkas som en mätare på det politiska klimatet inför kongressvalet nästa år och presidentvalet år 2016. Och de viktigaste resultaten visar att republikanerna åtminstone har en kandidat för presidentposten.

Det var väntat att den mycket populära republikanska guvernören Chris Christie skulle bli omvald i östkuststaten New Jersey. I honom hittar man inga spår av det republikanska partiets kris, och det är inte bara hans okonstlade ledarstil utan också det faktum att han kan samarbeta med demokrater som har gjort honom omtyckt.

Promenadsegern i guvernörsvalet i det demokratiska New Jersey torde innebära att den moderata Christie nu tar sina första steg som republikanernas man på vägen mot Vita Huset.

Liten marginal

Hur det däremot skulle gå i den mycket bittra guvernörskampen i delstaten Virginia längre söderut, var ett frågetecken in i det sista. Det blev ändå demokraten Terry McAuliffe som till slut vann, men med en mycket mindre marginal än väntat.

Motkandidaten var Tea Party-rörelsens favorit Ken Cuccinelli som har mycket konservativa åsikter speciellt i sociala frågor, och den här gången tycks det ha varit det moderata norra Virginia som röstade fram ett maktskifte i den delstat som hör till de avgörande i presidentvalen.

Demokrat på borgmästarposten

Också i New York blir det förändringar. Bill de Blasio är den första demokraten som tar över borgmästarposten på över 20 år. Han var dessutom den mest progressiva demokratiska borgmästarkandidaten på åratal och får nu försöka infria sitt vallöfte att minska den djupa klyftan mellan rika och fattiga i USA:s största stad.