Tystnad kring Telia Soneras verksamhet i Georgien
Telia Soneras dotterbolag i Georgien hjälper inrikesministeriet att avlyssna allt vad georgier säger i sina mobiltelefoner och bryter på så sätt konsekvent mot Telia Soneras etiska riktlinjer. De två största ägarna i telekomkoncernen är de svenska och finska staterna.
Trots det vill de ägaransvariga ministrarna inte kommentera verksamheten i Georgien.
Telia Sonera har också tidigare utmärkt sig genom att samarbeta med de auktoritära regimer i Uzbekistan, Vitryssland och Azerbajdzjan.
Strider mot Telia Soneras etiska riktlinjer
I Georgien är det svenska Ericsson som levererar den behövliga tekniken och Telia Soneras dotterbolag Geocell länkar mobiltrafiken direkt till det georgiska inrikesministeriet. Enligt Telia Soneras dotterbolag Geocell är avlyssningen laglig i Georgien och bolaget måste följa lagen i Georgien.
Avlyssningen strider däremot klart mot Telia Soneras etiska riktlinjer som slår fast att "skydda kundernas integritet är av yttersta vikt för TeliaSonera".
"Inte övervägt att lämna Georgien"
Kommunikationschefen Simon Bekele på Telia Sonera konstaterar att Telia Sonera inte är bekvämt med situationen i Georgien och att bolaget för diskussioner med regimen.
- Att lämna Georgien och därigenom lämna möjligheterna att påverka situationen har vi inte övervägt hittills, säger presschefen Simon Bekele på Telia Sonera.
- Om vi lämnar Georgien tar andra operatörer över som inte tar ansvar för att driva de här frågorna, resonerar han. Men Bekele medger att situationen är problematisk.
Ministrarna kommenterar inte
Den svenska ägaransvariga ministern Peter Norman svarar inte på Yle Nyheters intervjuförfrågan, men hans statssekreterare Erik Thedéen skriver i ett mejl till Yle Nyheter att ur svenska "statens ägarpolicy framgår att vi förväntar oss att statligt ägda bolag ska vara föredömen vad gäller hållbart företagande. Det gäller självklart även för Telia Sonera." Finländska ägaransvariga ministern Pekka Haavisto är inte heller intresserad av att diskutera Telia Sonera med Yle Nyheter. Han hänvisar via sin pressekreterare till statens placeringsbolag Solidium.
Solidium hänvisar till Telia Soneras styrelse
I Telia Soneras etiska riktlinjer sägs det att "ageranden som inte följer riktlinjerna måste omgående korrigeras och blir föremål för disciplinära åtgärder och kan leda till uppsägning av anställningen." Men den här regeln är inte tillämpbar då det gäller Telia Soneras verksamhet i Georgien, anser finansieringsdirektören Petter Söderström på finska statens placeringsbolag Solidium. Det att Telia Sonera har verksamhet i ett visst land kan inte belasta en enskild person.
- Men om Telia Sonera inte heller i framtiden kan följa sin etiska riktlinjer måste bolaget vidta åtgärder, säger Söderström.
Om Telia Sonera inte kan följa sina etiska riktlinjer, kommer bolaget då att dra sig ur till exempel Georgien?
- Det är en fråga som Telia Soneras styrelse måste ta ställning till, säger Söderström.
Inte heller Telia Soneras styrelseordförande Marie Ehrling har svarat på Yle Nyheters intervjuförfrågan.
"Det är åt helskotta!"
På det svenska facket skrattar man till då Telia Soneras etiska riktlinjer kommer på tal. Om man gör affärer i Eurasien måste man acceptera att samhället inte sköts på samma sätt som hemma i Sverige eller Finland, resonerar man.
- Man övervakas överallt i världen i dag, säger Magnus Brattström som är ordförande för SEKO-klubben på Telia Sonera. Det är kanske lite värre i de här länderna.
Betyder det att det är rätt att man gör på det här sättet?
- Nej, jag tycker det är åt helskotta, svarar Brattström.
"Haavisto måste diskutera med Telia Sonera"
Det finländska facket säger rakt ut att Telia Soneras agerande i Georgien inte är acceptabelt. Antti Rinne som är ordförande för fackförbundet PRO, som organiserar telekomarbetarna i Finland, säger ägaransvariga ministern Pekka Haavisto nu måste diskutera med Telia Soneras ledning.
- Statens placeringsbolag Solidium är inte en sådan organisation att den har politisk makt, konstaterar Rinne.