Det gäller att vara gatusmart då man rör sig på nätet
Det är vanligt att tonen på olika forum på nätet där unga rör sig är minst sagt ful. Ofta rör det sig om direkt mobbning vilket inte är lätt att hantera varken som ung eller förälder. Ann-Cathrine Engström-Käld jobbar som polis och hon jobbar speciellt med utsatta barn. Hon har bred erfarenhet av ungas nätanvändning och nätmobbning.
- Det känns jobbigt varje gång som en ung person blir utsatt . Nätet är så omedelbart för de unga. Vi vuxna har vår livserfarenhet och kan tackla problem på ett annat sätt och värja oss. Unga är mycket mer utsatta och de kan inte värja sig och just därför gör nätmobbningen väldigt illa.
Vanligt att unga mobbar varandra på olika nätforum
Engström-Käld tror att just nätmobbning är mycket vanligare än vad vuxna tänker. Unga i dag lever långt i en utslagsvärld. Då man trampar på någon kommer man själv lite högre upp. På de forum där unga rör sig skriver man väldigt elaka saker om varandra. Man påpekar brister i utseende och går till väldigt personliga saker anser Engström-Käld.
- Varje gång man som vuxen går in på någon av chattarna eller forumen där unga rör sig så blir man nog lite förvånad. Men problemet är att föräldrarna inte är så ofta där, säger Engström-Käld.
Viktigt med öppen dialog
För att överhuvudtaget ha någon koll på var ens barn rör sig på nätet borde man som förälder sträva efter en öppen dialog med sitt barn tycker Engström-Käld. Då lönar det sig att försöka undvika pekpinne stil och hellre försöka ha en öppet intresserad inställning till vad den unga gör på nätet.
- Det är många föräldrar som har tappat bort sig i det här. Man kan inte ha en normal diskussion med sitt barn utan att man börjar gräla och då måste man backa och börja fundera när det gick snett, när slutade vi prata med varandra, säger Engström-Käld.
Nätmobbningen är för det mesta anonym och därför svår att komma åt. Men om det förekommer systematisk mobbning som kanske många dessutom samverkar i skall man söka hjälp hos polisen tycker Engström-Käld.
- Vi har nätpoliser som man kan rådfråga som kan ge tips och råd om vad man kan göra. Man kan också göra en brottsanmälan om det är frågan om ärekränkning om det blir riktigt illa, säger Engström-Käld.
Förutom nätmobbning blir unga också utsatta för sexuella trakasserier vid olika chattforum. Enligt Engström-Käld finns det en hel del mer eller mindre vridna vuxna personer som "fiskar" på olika forum. De ger sig ut för att vara en jämnårig kompis, men i verkligheten ha de helt andra baktankar.
- Unga saknar livserfarenhet och är väldigt naiva och blåögda och vill tro gott om dem de chattar med. Med vuxna ögon märker man att det är ett annat sorts intresse. Det finns en hel del snedvridna personer där ute och de blir inte färre, säger Engström-Käld.