Hoppa till huvudinnehåll

Unga. Nu!

Inga egna pengar

Från 2013
Programmet är inte längre tillgängligt
Unga nu: Dålig ekonomi och framtidsdrömmar - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Sanna har kämpat med att hitta rätt spår i livet. Depressioner, svårigheter att komma in på arbetsmarknaden och dålig ekonomi har varit och är svåra utmaningar att tackla. Nu mår hon ändå bättre och kan med tillförsikt blicka mot framtiden.

Videodagböckerna - möt fyra unga

I Unga Nu Videodagböckerna följer vi fyra unga vuxna på jakt efter sin plats i samhället.
Utrustade med varsin mobilkamera dokumenterar Benjamin, Sanna, Adam och Paula sin vardag i en dokumentärserie på 5 x 5-7 minuter.

- Helst av allt vill jag jobba som bartender på en bar, säger Sanna. Kanske till och med äga en bar själv. Jag hoppas att jag snart, om några år, kan åka till Sverige och studera. Annars kan jag jobba som fotograf. Jag har faktiskt funderat på att söka till Novias fotolinje. Men den är i Jakobstad, så vi skulle då vara tvungna att flytta dit.

Sanna trivs med foto- och datastudierna på Evangeliska folkhögskolan. Planen under den närmaste tiden är att bo kvar i lägenheten i Vasa, men eftersom hyran är rätt hög borde hon också hitta ett jobb.

- Hittills har vi klarat oss, även om jag inte har haft jobb, men det har varit just och just.

Tycker om att köra bil

Ett viktigt fritidsintresse är att vara ute och köra bil med kompisarna. Viktigt är förstås också att följa trafikreglerna, men det verkar inte alla ha så bra koll på. Sanna och hennes gäng råkar ut för en bilist som kör kors och tvärs på vägen, gasar på och saktar in. En onödig katt och råtta-lek uppstår som till slut bara blir obehaglig.

- Vi var alla helt "what the hell är det här?". Alla blev typ livrädda, vi var ju nära att åka i diket. Vi var chockade och man började tänka på vilka idioter det finns i trafiken. Det som var roligast var att det inte var en ungdom, utan en medelålders man. Det var ganska LOL.

Väntar på beslut om bidrag

För tillfället väntar Sanna otåligt på att få beslut om bostadsbidrag och studiestöd. Tills dess är det enbart pojkvännen Jimmys inkomst de lever på. Det är knapert, men de har bra stöd i varann. Dessutom går Sanna också hos en psykolog som hon kan prata ut med.

- Då man inte själv vet vad felet är, kan man gå hos en psykolog för att hitta grunden till varför man började må som man mår. Det är klart jag skall fortsätta gå, jag får ju nog ändå hjälp.

En del bitar i livspusslet börjar falla på plats och hon får stöd med det som fortfarande känns jobbigt. Inom ett år har både hon och Jimmy stadigvarande jobb och regelbunden inkomst. Så ser i alla fall drömmen ut.

- Helst av allt skulle jag vilja bo i en radhuslägenhet med en liten gård och ha en hund. Om typ tio år vill jag eventuellt bo i ett hus och ha en hund där också. Jag kanske också börjar tänka på familjebildning, och så vill jag ha stadigvarande jobb.


Produktion: Sus Productions för Svenska Yle/ Anna Forth
Redaktör: Tommy Wallin
Redigering: Patrik Westlin
Producent: Susanne Skata