Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

DN: Forskare misstänker fusk i Pisa-mätningarna

Från 2013
Sjundeå svenska skola
Bild: YLE/Malin Valtonen

En del länder har använt sig av fusk i den internationella skolundersökningen Pisa. I Dagens Nyheter utpekas i synnerhet Italien, Slovenien och Förenade Arabemiraten för att frisera resultaten i mätningen.

DN har tagit del av de båda forskarna Jörg Blasius och Victor Thiessens studie om Pisa-mätningens trovärdighet, som ska publiceras inom kort.

I synnerhet ställer sig forskarna tvivlande till den enkät, som ingår i mätningen. Enkäten skickas ut till slumpmässigt utvalda rektorer, och består av totalt 184 frågor med underfrågor. Mängden frågor och svarsalternativ gör det statistiskt sett nästan omöjligt att två rektorer skulle besvara dem likadant.

Forskarnas dataanalyser visar ändå att det i en del fall har sänts in helt identiska svar. Framför allt pekar de ut Italien, Slovenien och Förenade Arabemiraten. Misstankarna riktas inte mot rektorerna själva, utan mot ländernas skolmyndigheter, som kan ha fabricerat enkätsvaren enligt klippa och klistra-modell.

- Resultatet gör att man kan ifrågasätta trovärdigheten i Pisa-undersökningen, säger den ene forskaren Jörg Blasius, som är professor i sociologi vid universitetet i Bonn i Tyskland. Han har genomfört studien tillsammans med Victor Thiessen, professor emeritus i sociologi vid Dalhousie University i kanadensiska Halifax.

Forskarna förmodar att målet med de fabricerade enkätsvaren är att få till stånd en så hög svarsfrekvens som möjligt. Däremot är det oklart om de anklagade länderna till följd av fusket fått en högre rankning.

Lars Lyberg, professor emeritus i statistik vid Stockholms universitet, har läst Blasius och Thiessens kommande studie och betecknar resultatet som trovärdigt och "mycket intressant", enligt DN.

Diskussion om artikeln