Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

”Sockerbetsodlingen har en framtid i Finland”

Från 2013
Uppdaterad 03.05.2016 12:02.
Sockerbeta.
Bild: Yle/Maria Wasström

Sockerbetsodlarna är oroade över den allt hårdare konkurrensen från utlandet när EU:s strikta odlingskvoter slopas 2017. Jordbruksminister Jari Koskinen (Saml.) försäkrar ändå att sockerbetsodlingen har en framtid i Finland.

Framtiden för med sig nya möjligheter och utmaningar för sockerbetsodlingen då EU slopar de pris- och mängdrelaterade kvoterna för sockerbetsodling från och med år 2017. Det här innebär att man kan odla mycket mer socker i Finland, men det ökar också konkurrensen eftersom mängderna också ökar i länder som är bättre lämpade för sockerbetsodling.

Juha Marttila som är ordförande för Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter MTK poängterade på ett möte i Åbo på onsdagen att staten måste stöda odlarna för att den inhemska sockerproduktionen ska finnas kvar.

Koskinen svarade med att konstatera att den inhemska sockerproduktionen är viktig för livsmedelsproduktionen i Finland och från statens håll är man beredd att stöda odlingen också i framtiden.

Just nu är lönsamheten för sockerbetsodlingen på en god nivå och priserna är också gynnsamma, konstaterar Marttila.

- Sockerfabriken i Säkylä har inte nått full kapacitet och det innebär att det för tillfället finns utrymme för fler odlare i Finland.

Koskinen och sockerproducenter från EU-länderna bekantar sig med sockerproduktionen i sydvästra Finland på onsdag och torsdag.