Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Nyinflyttade Kimitoöbor få men nöjda

Från 2013
Uppdaterad 27.06.2014 12:44.
Programmet är inte längre tillgängligt

Antalet inflyttare till Kimitoön har sjunkit drastiskt under de senaste månaderna, men de som hittat fram har trivts. Fyraåriga Edwards familj har inga planer på att lämna ön för hemlandet England.

Lisa Roberts och Daniel Blackburn flyttade till Kimito för ett år sedan. De hade bott några år i Spanien men ville se något nytt. Finland var bekant från förut och de hade vänner på Kimitoön, och beslöt sig för att styra flyttlasset till ön.

Och de har inte ångrat sig. Jobbet sköts för det mesta på distans, hela familjen lär sig sakta men säkert svenska och man slår allt stadigare rot på Kimitoön.

– När människor förvånat frågat varför vi kom hit har vi varit lika förvånade tillbaka. Det är ett ljuvligt ställe. Vi älskar det och också vår son Edward gillar det. Det är ingen skillnad vad jag och Lisa anser; om Ed inte är nöjd är vi till slut tvungna att flytta, men han verkar jättelycklig, berättar pappa Daniel.

– Kommunen har varit helt fantastisk och väldigt hjälpsam ända från start och det behövs i början. Utan människors hjälp skulle vi inte ha klarat det här, det skulle ha varit omöjligt. Planen är att stanna så länge det fungerar – kanske för alltid.

Stark estnisk kollektiv

Den största gruppen utlänningar på Kimitoön kommer ändå från Estland. Antalet stiger hela tiden och för tillfället finns det ca 70 ester fast bosatta ester på ön. Två av dem är Marek Nazarov och Urmas Treumüth, som flyttade in för drygt två respektive sju år sedan.

– Vi har blivit välmottagna. Ingen har sagt att vad gör ni utlänningar här. Inga problem alls. Ingen skillnad om det handlat om kommunen, arbetsplatsen eller sjukhuset, allt har funkat bra, menar Urmas.

Förutom arbetskamraterna träffar de ganska sällan andra än sina landsmän. De bor i närheten av varandra, umgås tillsammans och har skapat en stark estnisk gemenskap.

– Om man hittar ett jobb nära hemmet i Estland kan det hända att man flyttar dit, men det är svårt. Och om jag ändå tvingas bo långt borta från skärgården där hemma kan jag lika bra bo här, där lönen är bättre, säger Marek.

Båda två jobbar på fiskfabriken i Kasnäs, som redan i över tio års tid haft ett knappt tjugotal ester på jobb.

– I dagsläget skulle kanske tillgången på arbetskraft vara bättre men ännu ifjol när vi sökte lokalt folk fanns det väldigt lite intresse. De nyrekryterade kommer fortfarande från utlandet, inte skulle vi helt enkelt ha klarat oss utan dom, säger Salmonfarms vice-vd Wilhelm Liljeqvist.

Barnfamiljer i fokus

In- och utflyttning, Kimitoön 2013 (Närbild 10.11.13)

Kimitoöns kommun har riktat in sig på barnfamiljer i jakten på nya invånare. Och nya krafter behövs, eftersom åldersstrukturen är allt annat än gynnsam och invånarantalet sjunker stadigt. I många år har fler människor flyttat in till Kimitoön än ut – fram till den här våren.

Ett knappt år efter valsverket FN-steels konkurs i Dalsbruk har hoppet om en omstart sinat, vilket märks i statistiken. Medan 115 personer flyttade till Kimitoön mellan maj och september ifjol var motsvarande siffra i år elva. September var den första månaden på väldigt länge – om någonsin – som ingen flyttade in.

– Det är klart man som företagare blir väldigt orolig. Det påverkar hela samhället när det sker så drastiska förändringar. Kostymen måste självklart anpassas efter storleken. Det är inte heller lätt att skapa nya arbetsplatser fastän många försöker hitta lösningar, säger Liljeqvist, som även är kommunstyrelseordförande.

– Riktigt i förlängningen, i det värsta scenariot, är det givetvis så att man inte behöver upprätthålla exakt samma service som idag – vi har nu väldigt hög standard på servicen – men jag tror nog på inflyttning i längden, absolut, inte ska man ge upp, säger Gilla Granberg.

– Kimitoön är absolut inte en utdöende kommun, tvärtom, vi har väldigt mycket positivt på gång. Företagsamheten är väldigt stark och för barnen finns här hemskt många bra saker. Vi har goda skolor, i medeltal 13-14 elever per klass och behöriga lärare på alla fasta tjänster. Här är jättebra för barn.

Mer om ämnet på Yle Arenan