Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryssland nobbade behandling av Greenpeace-tvist

Från 2013
Ryska aktivister kräver att gripna kollegor friges
Bild: MAXIM SHIPENKOV

Internationella havsrättsdomstolen i tyska Hamburg inledde i dag behandlingen av Greenpeace-tvisten mellan Nederländerna och Ryssland.

Nederländerna kräver att Ryssland friger de 30 Greenpeace-aktivister som greps då de i protest mot oljeborrning i Arktis försökte borda en rysk oljeplattform i Barents hav i september. Man vill också att Ryssland returnerar fartyget Arctic Sunrise som konfiskerades i samband med protesten. Fartyget seglade under nederländsk flagg.

Finländska Sini Saarela är en av de 30 aktivister som nu väntar på rättegång och riskerar dömas för huliganism.

Ryssland har vägrat godkänna det holländska åtalet och infann sig inte heller i rättssalen för behandlingen. Ett domstolsbeslut bedöms ändå vara bindande för Ryssland. Havsrättsdomstolen ger sitt utslag den 22 november.

Protest i Moskva

I Moskva demonstrerade i sin tur Greenpeace-aktivister den ryska bojkotten, enligt Ria Novosti. Tre aktivister och två fotografer ska ha kört omkring i en gummibåt i Moskvafloden.

Polisen rapporteras ha gripit fyra personer, misstänka för att ha deltagit i en olaglig demonstration. Det är ändå oklart om de som gripits är Greenpeace-aktivister.

Greenpeace upger att de inte vet var aktivisterna befinner sig, men att fotograferna inte har gripits.

Yle, RIA Novosti, Itar-Tass

Diskussion om artikeln