Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Talvivaaras öde avgörs idag

Från 2013
Uppdaterad 07.11.2013 08:58.
Bild: Yle

Det krisdrabbade gruvbolaget Talvivaara offentliggör idag resultatet för sitt tredje kvartal. Staten är största ägare i börsbolaget och har redan funderat på olika krislösningar för att rädda Talvivaara.

Talvivaara har kassakris och pengarna kommer att ta slut före årsskiftet. Kassakrisen beror dels på att produktionen har blivit mindre än förväntat, men också på att världsmarknadspriset på nickel har rasat.

Samtidigt kämpar Talvivaara med stora miljöproblem. För ganska exakt ett år sedan läckte giftigt avfallsvatten ut i naturen från gruvbolagets bassänger och i våras läckte samma bassäng igen. Talvivaaragruvan misstänks nu för grov miljöförstöring.

Planeringsmissar och produktionsmetod bakom miljöproblemen

Då det gäller miljöproblemen har gruvan gjort allvarliga planeringsmissar för sina bassänger, men problemet hänger också ihop med själva produktionsmetoden. Nickeln utvinns från malmen med en kemisk reaktion, och den här reaktionen går inte att stoppa i en handvändning, bland annat med tanke på utsläppen.

Enligt det man vet idag måste produktionen fortsätta i åtminstone fyra år.

Tilläggsfinansiering eller företagssanering?

Staten är den största ägaren i Talvivaara och äger 17 procent via sitt placeringsbolag Solidium. Regeringens finanspolitiska ministerutskott har förberett sig på att man kanske redan idag måste meddela hur staten tänker rädda Talvivaara. Utskottet har gått igenom olika alternativ, allt från tilläggsfinansiering till företagssanering - och alla alternativ kostar skattebetalarna pengar.

I bästa fall lyckas staten med sina åtgärder och kan stabilisera läget så att bolaget får tilläggstid och kan vänta på att nickelpriset går upp. Det mest extrema alternativet är att Talvivaara körs i konkurs. Men inte heller det räddar staten från en jättenota, eftersom staten då får ansvaret för att städa upp miljöförstöringen.

Att hitta en utomstående köpare som vill ha det krisande bolaget är inte heller realistiskt.

Talvivaaras vd Pekka Perä, som är näststörsta ägare i bolaget, håller ändå fast vid att gruvbolaget om ett år kommer att vara i mycket gott skick. Hur det går med den saken beror på hurdan krislösning staten kan presentera.

Läs också:
Talvivaara-krisen diskuterades i ministerutskott
Talvivaara misstänks för grov miljöförstöring
Kraftig förlust för Talvivaara
Talvivaara kämpar med smältvatten och gammalt avfall

.