Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Blivande tv-stjärnor i Gammelbacka skola.

Från 2013
Uppdaterad 13.11.2013 16:42.
Yle Nyheter Östnyland: Tv-inspelning i Gammelbacka skola - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Det är ingen vanlig lektion för årskurs 6 i Gammelbacka skola. I klassrummet finns också ett helt tv-team. Bredvid pulpeterna är en stor kamera uppriggad, ljudkillen står på en pulpet med sin stora riktmikrofon i högsta hugg, skärmar finns runtom i klassrummet och en stark lampa riktar sitt sken mot eleverna.

Bildtext Tysnad! Här filmas
Bild: YLE/ Lone Widestam

Ni skall vara tysta, men om ni vill så kan ni viska till kompisen, berättar regissör Elin Grönblom.

- Oj, det blir nog svårt för dem säger rektor Anders Wikström finurligt.

Eleverna står ivriga utanför klassrumsdörren och väntar på att lektionen skall börja.

- Det är spännande säger Joel, 12 år. Jag skall leka att jag är en sömnig elev men det är nog inte så svårt småler han.

- Det är roligt att få vara med i tv och det är en bra erfarenhet hoppas Isabella.

Äkta skolmiljö

Både elever och läraren får vara med då scenen i klassrummet spelas in. Det är historielektion på gång och Anders Wikström är lärare precis som han brukar. Förutom tv-teamet och de två huvudpersonerna som sitter med i klassen är allt nästan som vanligt.

- Vi vill att allting skall vara så äkta och naturligt som möjligt berättar regissören. Som tittare kan man då koncentrera sig på huvudpersonerna och på vad de säger. Om eleverna inte skulle ha sin vanliga lärare skulle stämningen antagligen bli stelare.

Många tagningar

Bildtext En bildrapport på alla tagningar
Bild: YLE/ Lone Widestam

Tystnad! Hiljaisuus! Det är produktionsledaren Mia Olkarinens röst som hörs då hon förbereder alla på att nu är det tagning. Hon kollar att både ljudkillen och fotografen är med. Det är tagning 251/1 och ljudet då klaffen slås ihop ekar i rummet. Nu är det dags för eleverna och läraren att hålla nerverna i styr för nu filmas det på riktigt. I scenen som inspelas är det historielektion och läraren berättar om digerdöden och eleverna svarar.

- Jag var inte alls nervös då vi tränade säger Wikström, men då vi hade den riktiga tagningen blev jag det, jag hittade inte de rätta orden. Jag skulle nämligen berätta samma sak fyra gånger, exakt på samma sätt, så det var lite svårt.

Efter tagningen andas alla ut och fnittrar och pratar i munnen på varann.
- Du sa att fartyget kom från Asien, fast det skulle komma från Genua upplyser eleverna läraren om. Så det blir en tagning till.

Blivande tv-stjärnor

Bildtext - Det här är en roligt lektion tycker Minka
Bild: YLE/ Lone Widestam

Tv-serien handlar om Fanny som bor i Borgå men då hennes föräldrar skiljer sig flyttar hon till Helsingfors med sin mamma. Valet av Gammelbacka skola var lätt. Det är en fin och vacker gammal skola berättar regissören. Dessutom är klassrummet tillräckligt stort för att utrustningen skall få plats.

Serien sänds på Yle Fem på våren med start 23 april. Från Gammelbacka skola skall också tre elever vara med i serien i en annan scen.

- Jag skall ha ett party berättar Alexandra. Jag tror att jag också har några repliker.
- Jag skall också vara med på festen säger Minka.

Det är en hel del väntande mellan tagningarna. Ljusteamet måste fixa ljus och kameran skall flyttas. Först filmas lektionen i vid bild så man ser alla i klassrummet. Sedan filmas det närbilder. totalt säger Anders sin replik sex, sju gånger så det är inte helt lätt att komma ihåg varje ord. Tv-teamet består av 9 personer och det är på plats i skolan i cirka 3h. Regissören gissar att inspelningarna resulterar i ca. 15 sekunder då allting är ihopklippt.

Bild: YLE/ Lone Widestam

Till sist vill ljudkillen banda in en minuts tystnad, vilket visar sig vara lättare sagt än gjort. Han ber en av eleverna säga sin replik på nytt.

- Pesten. Och alla eleverna brister ut i skratt.