Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Hälsa och världsarv lockar turister

Från 2013
Uppdaterad 07.11.2013 05:58.
Bildtext En del av projektdeltagarna samlas på Strand-Mölle.
Bild: Yle/Lena Linderborg

Hälsan är en fråga som intresserar alla och också turistföretagarna har börjat inse att hälsofrågor kan vara ett lockbete. Ett samarbetsprojekt har lett till nya ideéer om hur man kan kombinera resande och hälsa. Res och relaxa kallas projektet där kommuner och företag i Vasatrakten deltar tillsammans med studerande från yrkeshögskolan i Vasa.

Projektledaren Camilla Stenbäck berättar att det är ideer av de mest skiftande slag som har kommit fram under projektets gång. Bland annat har man utvecklat koncept där man drar nytta av världsarvsområdet i Kvarken. Båtutflykter och bastubad i skärgården hör till idépaketet. Också mer traditionella wellness-koncept finns med i projektet.

Programmet är inte längre tillgängligt
Nya projeketet Res och Relaxa har lett till nya idéer - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Krögaren Johanna Ilvoranta på restaurang Strand-Mölle i Molpe, Korsnäs, är mycket nöjd med sin medverkan.

- En idé som föddes under projektets gång är att ordna Bellmankvällar här på restaurangen. Intresset har varit överväldigande, säger Ilvoranta.

Hur marknadsföra gråhet?

En del av projektdeltagarna träffas en regnig och gråtrist dag på Strand-Mölle för att utvärdera projektet och diskutera hur man ska gå vidare. De utländska studerandena som är med på träffen är fundersamma då de tittar ut genom fönstret på regnet som öser ned.

- Det är inte lätt att marknadsföra Finland under lågsäsong, konstaterar de.

Maierhaba Aihaiti är hemma från Kina. Hon tycker att finländarna överhuvudtaget inte är särdeles bra på att marknadsföra sig.

- I Kina känner vi till Sverige och Danmark, medan Finland är okänt, säger Maierhaba.

Ann-Sofi Backgren är världsarvsambassadör och deltagare i projektet.

- Att åka ut på havet lockar förstås inte en dag som den här. Däremot att mysa framför brasan och äta en god middag. Det är väl ett utmärkt wellness-koncept, säger Backgren.