Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Hjärtkirurger som samlar in pengar i radiostudion? Nej – det är inte vår grej

Från 2013
Uppdaterad 29.10.2015 09:11.
Pia Lagus och Haiju Ehnlund i radiostudio
Bildtext Vi driver inga kampanjer i radion. Men nog det vanliga önskeprogrammet Firarsvängen med Pia Lagus och Haiju Ehnlund.
Bild: Svenska Yle / Ulrica Lövdahl

En ivrig fråga rasslar in i mejlboxen.

- Vill Radio Vega Österbotten ordna ett önskeprogram där folk utmanar vänner och företag till förmån för hjärtkirurgin i Österbotten?

Personen som skriver har redan klart för sig hur det ska gå till:

- Föreningsaktiva och vårdpersonal från operationssalarna på Vasa centralsjukhus kunde jobba som telefonsvarare. Kardiologer och hjärtkirurger kunde vara med och berätta om sin verksamhet på sjukhuset.

Jag ser bilden framför mig. Kirurger och operationsskötare i gröna kläder flockas i vår radiostudio tillsammans med frivilliga från hjärtdistriktet. Telefonlinjerna blinkar och stämningen är aningen kaotisk då tusentals österbottningar försöker komma fram för att donera pengar.

Vårdpersonalen skulle självklart inte komma till radiostudion i operationskläder. Men lika självklart är det att de inte alls ska komma till studion för att samla in pengar. Svaret på frågan om ett önskeprogram till förmån för hjärtkirurgin är nämligen nej tack.

Kati Enkvist
Bildtext Kati Enkvist kommer tillbaka till redaktionen från ett direktsänt reportage på Vasa centralsjukhus
Bild: Svenska Yle / Ulrica Lövdahl

Orsaken är Yles public service-uppdrag. Vi på radion och Yles nyhetsredaktion i Österbotten bevakar turerna kring hjärtkirurgin utgående från ett neutralt nyhetsperspektiv. Det finns olika åsikter om möjligheterna att bevara hjärtkirurgin på Vasa centralsjukhus. Debatten går het just nu.

Vi ger utrymme för personer och föreningar som vill bevara hjärtkirurgin. Men vi ger också utrymme för tjänstemän och politiker som vill spara genom att lägga ned operationerna. Om vi ordnade ett önskeprogram till förmån för hjärtkirurgin skulle det uppfattas som ett ställningstagande. Vi skulle samtidigt förlora vår trovärdighet som objektiv nyhetsrapportör.

De som vill samla in pengar får ordna sin kampanj i ett annat forum. Och de kommer de att göra – på lördag i en privat radiokanal.

Vi fortsätter vårt nyhetsarbete. För två veckor sedan berättade vi att E-huset på sjukhusområdet måste tömmas på grund av fuktskador. Det är en av flera orsaker till sjukvårdsdistriktets ansträngda ekonomi. (Vasabladet har den nyheten i dag – se där var vi före vår goda kollega). I morse rapporterade Kati Enkvist direkt från sjukhusets nya Y-byggnad.