Hoppa till huvudinnehåll

Unga. Nu!

Ingen får komma för nära

Från 2013
Uppdaterad 08.11.2013 10:08.
Programmet är inte längre tillgängligt
Unga nu: Adam är redo att inleda en relation - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Adam har genomgått en könskorrigering och gått igenom puberteten två gånger. Han har sadlat om och börjat på en ny utbildning. Han har ifrågasatt och hållit huvudet högt. Då det kommer till relationer och kärlek känner han sig fortfarande oerfaren.

Videodagböckerna - möt fyra unga

I Unga Nu Videodagböckerna följer vi fyra unga vuxna på jakt efter sin plats i samhället.
Utrustade med varsin mobilkamera dokumenterar Benjamin, Sanna, Adam och Paula sin vardag i en dokumentärserie på 5 x 5-7 minuter.

-Efter att jag första gången kom in i puberteten har jag inte varit ok med min kropp, säger Adam. Då har jag inte heller klarat av att någon annan skulle vara ok med min kropp.

Många unga har svårt att hitta sin plats i samhället och Adams väg har på många vis varit extra snårig. Människans benägenhet att slentrianmässigt placera in folk i fack ger han inte mycket för.

-Jag tycker inte att man behöver ha en specifik roll i samhället. Jag har alltid förknippat roller med alla fack som folk vill dela in en i, och eftersom jag inte tycker om dem, så har jag helt enkelt hoppat över det här med roller.

Vill känna sig trygg i sin egen kropp

Familjen har under uppväxten utgjort ett viktigt stöd och även hos de närmaste vännerna har han känt sig accepterad. Ett viktigt mål nu är att bli så trygg med och i sin egen kropp att han också kan låta andra vara nära den.

-Fortfarande stämmer inte hela min kropp överens med hur jag känner mig. Det är frågan om ett enormt förtroende att låta andra vara nära den. På senare tid har jag blivit mer bekväm med tanken. Jag har själv känt att jag skulle vilja ha en pojk- eller flickvän. På senare tid mera en pojkvän.

Utmaningar finns, men Adam mår bra och vet vart han är på väg. Under högstadietiden var det värre. Periodvis mådde han dåligt och en gång stannade han hemma från skolan i ett par veckor, trots att han egentligen inte var sjuk. Han behövde grubbla, fundera på sin identitet. Men han hittade inga tydliga svar. Det var jobbigt, inte bara för honom.

-Du mådde inte bra och det var så jobbigt då jag inte kunde hjälpa dig, säger Adams mamma. Jag hade tänkt i de banorna att du var en pojkaktig flicka och att det var ok för dig. Jag hade nog inte tänkt längre än så, åtminstone inte då du var i den åldern.

Vill inte växa upp

Att växa upp och bli vuxen har varit och är jobbigt för Adam. Länge ville han också förneka att han hade kommit in i puberteten.

-Jag skulle inte växa upp. Jag var Peter Pan och är fortfarande Peter Pan. Jag har lite svårt för ”vuxliga” saker.

En ”vuxlig” sak han funderat på är att starta ett eget företag. I yrkesskolan gick han en företagarkurs, men han känner sig fortfarande inte riktigt redo.

-Det verkar jättejobbigt, men man borde få en massa hjälp. Jag har en idé och har funderat att starta upp företaget vid sidan av studierna. Då behöver det inte vara en heltidssyssla.

Ser med förväntan på framtiden

På nästa födelsedagstårta brinner 25 ljus, men hjärtat är han betydligt yngre.

-Jag börjar kanske snart vara mentalt myndig.

Adam blickar framåt och det ser ljust och spännande ut. På ett plan är han åtminstone säker på vad han vill.

-Kärleksrelationer och förhållanden är svåra grejer, men för tillfället snackar jag med en mycket söt kille på Facebook. Han bor tyvärr väldigt långt borta, så vi får se vad det blir av det. Förhoppningsvis kommer han hit snart så att jag får träffa honom.


Produktion: Sus Productions för Svenska Yle / Anna Forth
Redaktör: Tommy Wallin
Redigering: Patrik Westlin
Producent: Susanne Skata