Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Grönt ljus för akut- och utredningshem för barn i Jakobstad

Från 2013
Uppdaterad 27.06.2014 10:47.
Luna familjecenters planerade kriscenter för barn och ungdomar
Bildtext Luna familjecenters planerade kriscenter för barn och ungdomar
Bild: YLE/ Kjell Vikman

Luna familjecenter i Jakobstad fick på onsdag kväll grönt ljus av miljö-och byggnadsnämnden i Jakobstad. Luna planerar att starta ett akut- och utredningshem med plats för fem barn i dygnet runt vård i ett egnahem i Kyrkostrand i Jakobstad.

Programmet är inte längre tillgängligt

Grannarna har motsatt sig den planerade verksamheten. De är rädda för att verksamheten skall göra området oroligt och att trafiken till och från fastigheten blir störande.

Namnlistor har cirkulerat mot den planerade verksamheten när det blev klart att ett utredningshem för barn i åldrarna 0-18 år var på väg att flytta in i grannskapet på Kyrkstötsvägen i Kyrkostrand. Den närmaste grannen har till och med satt sitt hus till försäljning.

Björn Holm
Bildtext Vårdansvarig enhetschef Björn Holm vid Luna familjecenter
Bild: Yle/Kjell Vikman

- Miljö-och byggnadsnämnden har enbart tagit ställning till lagligheten i ärendet säger nämndens ordförande Jorma Vertanen (SDP). Det finns exempel med privata äldreboenden som verkar i före detta egnahem i Jakobstad och det här fallet är jämförbart med det, säger Vertanen.

- Luna familjecenter kommer nu att gå vidare och skaffa de övriga tillstånd som krävs och göra upp planer för att verksamheten skall kunna starta säger vårdansvarige vid Luna familjecenter, Björn Holm.