Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Dags att välja, Avenged Sevenfold, är ni Metallica eller Maiden?

Från 2013
Uppdaterad 29.10.2015 10:07.

Hade äran att för andra gången se Avenged Sevenfold live, förra gången i rollen av uppvärmare för Iron Maiden, och en sån spelning kan ju knappt räknas, för det blev ju bara några låtar och, ja, publiken ville ju se Maiden...

Eftersom jag stordiggar senaste albumet Hail To The King så var förväntningarna höga. Spelningen börjar bra, andra uppvärmaren Five Finger Death Punch var ett perfekt val. Vanligtvis så brukar ju den största delen av publiken dricka öl ute i arenan, om de alls kommit på plats, men nu var det fullt hus! Publiken kunde texterna och bandet fick stående ovationer efteråt. Inte helt vanligt skulle jag påstå. Om inte de här kommer tillbaks på en egen spelning snart så är det nog besynnerligt.

"Tändare & telefoner upp i luften" ropar Five Finger Death Punch från scenen,
och publiken levererar

Publiken bestod till största delen av 20+ killar & tjejjer och inte de gamla bisar till svartklädda hevare som jag annars brukar hänga med på keikkor. En ordentligt ung publik alltså. Medan Avenged Sevenfolds grejjer plockades fram fick vi lyssna på en mix av gamla Iron Maiden & Metallica låtar, vilket passade mig perfekt och annars också var ett naturligt val. Specielt på bandets senaste skiva hittar man en massa referenser till just de här två banden.

Men sen kom showen igång, och det bjöds genast på en massa bomber och granater!

People in the seats - watch and learn!
ropar solisten M.Shadows just innan spelningen är slut. Resultatet blev en enorm circel pit.


Kvällens setlist:
Shepherd of Fire
Critical Acclaim
Welcome to the Family
Hail to the King
Doing Time
Buried Alive
Fiction
Nightmare
This Means War
Afterlife
- obligatoriskt gitarrsolo -
Requiem
Bat Country
Chapter Four
Unholy Confessions

Spelningens + & -

+ Skickliga musiker med bra låtar
+ Scenografin och användningen av pyro
+ bra sound
+ jäkligt snygg ljusanvändning
+ publiken var med för fulla muggar, bra fiilis

- Gitarrsolot i mitten, totalt onödigt och oinspirerande.
- närvaron på scenen

Det sista är också det största minuset. Förutom solisten M.Shadows så kunde de andra bandmedlemmarna vara vilka inhoppare som helst! De hade så gott som noll kontakt med publiken, utan lunkade nu lugnt omkring på scenen som om de var på semester. Dessutom var det ganska mycket ryggen mot publiken. Ja och M.Shadows själv, varje gång det var ett solo i en låt så försvann till trumsetet för att dricka. Istället för att t.ex som Bruce Dickinson yra omkring som en orkan och göra sitt allt för att få med publiken! Avenged Sevenfolds låtar kunde dessutom vara ganska så teatraliska på scenen... Vill de inte dra teaterkortet och göra det till ett två timmar långt spektakel, kunde göra som Metallica! Inte härjar de så mycket på scen, men deras attityd är i skick och utstrålningen når garanterat alla i hallen!

Nu blir de nånstans där emellan, och det börjar kanske vara dags att välja. För med tanke på att de drar en ung publik, både tjejjer och killar, har material som kunde nå till och med en ganska bred mainstream-publik, och faktiskt har potential att bli ett stadionband OCH bli ett verkligt stort namn. Sådär som Metallica lyckades i början av -90talet med "Black Album". MEN - då måste ALLA delar vara i skick. Även gitarrsolot (som bara är där för att de andra i bandet vill ha en paus).

Så det finns en del att lära sig ännu. Hoppas de gör det, för de är för bra för att falla på en sådan här "basic" grej...

Fler av mina bilder från igår
Iltalehtis bilder från spelningen

Musikchefen

Avicii kommer till Helsingfors

Ny låt av Avicii är här!

Nu är Tim Bergling, dvs Avicii tillbaka.

Spotify på en datorskärm

Sounds From Svenskfinland

Spotifylista med Finlandssvensk musik.

Det viktiga i att öppna alla dörrar

Musikchefen bloggar.

Den skitiga rockens återkomst?

Finland: "metallmusikens förlovade land".