Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sanningar ur gravens gömmor - förgiftades Arafat?

Från 2013
Uppdaterad 07.11.2013 20:16.
Bildtext Palestiniernas första president Yasser Arafat
Bild: EPA/ Hussein Hussein

Åtta år efter sin död visar utredningar att palestinierledaren Yasser Arafat kan ha förgiftats med radioaktivt polonium-210. Den schweiziska obduktionsrapporten talar om oväntat höga halter av ämnet, men tar inte ställning till om han verkligen mördades.

Den israeliska regeringen avfärdade omedelbart rapporten med att Israel inte kan knytas till den.

- De schweiziska upptäckterna är inte bindande, hävdade Yigal Palmor, en talesman för det israeliska utrikesministeriet.

Enligt Dov Weissglass, tidigare medarbetare till dåvarande premiärministern Ariel Sharon, förnekar också Israels inblandning.

- Så vitt jag vet, hade vi inget att göra med det här, uppger Weissglass.

- I slutet av 2004 hade vi ingen orsak att skada honom. Vid det laget var Arafat marginaliserad, hans kontroll över palestinierna var minimal. Därför finns det ingen logik, ingen orsak, säger Weissglass om antydningarna att Israel ville bli av med Arafat.

Journalisten och författaren till en bok om Arafat, har avvikande minnen. Veckorna och månaderna före Arafats död talade människor i Sharons inre krets hela tiden om honom, uppger Rubinstein.

- För mig var det klart från början. Varje dag var det här samtalsämnet – ska vi utvisa honom, eller döda honom, eller bomba (Arafats högkvarter) Muqata. Det var uppenbart för mig att de skulle hitta en utväg, säger Rubinstein.

Oväntat höga polonium-halter

De schweiziska vetenskapsmännen upptäckte 18 gången högre halter av polonium-210 i Arafats kvarlevor. Speciellt mycket av det radioaktiva ämnet fanns det i hans revben, i bäckenet och i marken runt omkring hans stoft. Trots att förruttnelseprocessen var långt hunnen, drar forskarna i sin rapport slutsatsen att ”det finns ett moderat stöd för antagandet att döden inträffade till följd av förgiftning med polonium-210”.

Professorerna Francois Bochud (t.v.) och Patrice Mangin vid presskonferensen i Lausenne
Bildtext Professorerna Francois Bochud (t.v.) och Patrice Mangin vid presskonferensen i Lausanne
Bild: EPA/LAURENT GILLIERON

Däremot vidhöll forskarna vid en presskonferens idag att halterna som de upptäckte var ”märkbara”.

Nyhetsbyrån al-Jazeera lät den brittiska rättsmedicinska forskaren David Barclay studera rapporten.

- Rapporten innehåller starka bevis, i mina ögon avgörande bevis, att det fanns minst 18 gånger mer polonium i Arafats uppgrävda kvarlevor än det borde finnas, sa Barclay till al-Jazeera.

- Det var det som dödade honom, hävdar Barclay, som nu anser att man måste reda ut vem som var ansvarig.

Enligt dödsattesten från 2004 dog Arafat av stroke, men efter upprepade förgiftningsrykten obducerades hans kvarlevor i fjol.

”Min dotter och jag måste få veta vem som gjorde det”

Efter att ha sett rapporten sa Arafats änka Suha Arafat till tidningen The Guardian att det är så gott som säkert att hennes man mördades. Hon minns en då kärnfrisk 75-årig äkta man som dog på fyra veckor efter att han hade börjat må dåligt efter en måltid.

- Det är chockerande. Jag minns hur Yasser krympte ihop på sjukhuset, hur det fanns många frågor i hans ögon. Döden är livets öde, det är allas öde, men när det sker till följd av förgiftning är det hemskt, säger Suha Arafat.

Därför måste Suha och parets nu 18-åriga dotter Zahwa få veta vem som stod bakom dådet. De hoppas att den palestinska myndigheten kan gå vidare på frågan, utan att det ska påverka fredsprocessen i Mellanöstern.

Samtidigt riktar Suha Arafat ett anklagande finger mot den nuvarande palestinska ledningen. Hon är övertygad om att den skyldiga fanns i Arafats närmaste krets - någon som hade möjlighet att lägga giftet i hans mat.

Läs också:
Polonium - Marie Curies dödliga upptäckt?

Diskussion om artikeln