Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Humanister eftertraktade på arbetsmarknaden

Från 2013
Uppdaterad 07.11.2013 23:06.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter TV-nytt: Korta kontrakt vardag för många humanister - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Över hälften av alla humanister får ett jobb redan under studietiden, men snuttarbete är fortfarande vanligt, speciellt i början av karriären.

Utställningschef Anne Pelin vid Gallen-Kallela museet i Esbo har studerat konsthistoria och museologi.

Efter studierna hann hon vara arbetslös i två veckor innan hon anställdes som museisekreterare vid Gallen-Kallela museet där hon jobbat sedan dess. Men hon vet ändå att vägen till ett arbete kräver att man kan anpassa sig till arbetsmarknaden, speciellt under dåliga ekonomiska tider.

- Museebranschen drabbas förstås hårt av dagens ekonomiska nedskärningar och det påverkar hur nyutbildade får arbete inom fältet. En bra utgångspunkt är att du arbetar i olika projekt och sedan förstås att du gör snuttarbete, säger Pelin.

Arbete under studierna

Enligt en rapport av Fackorganisationen Akava hittar majoriteten av de som utbildat sig inom humanistiska ämnen jobb som helt eller delvis motsvarar deras utbildning.

- Humanister sysselsätts väl inom många branscher och de hittar arbete redan innan de blivit klara med studierna, säger Sonja Mikkola, ombud för Akavas specialorganisationer.

Korta kontrakt

Samtidigt är det många som är tvungna att jobba med korta kontrakt. En femtedel av humanisterna i åldern 40 till 50 snuttjobbar fortfarande. Humanisternas styrka är att de klarar av flera uppgifter, anser Mikkola.

- Mångsidigheten i examen är en stor styrka och möjligheten att kombinera den med dina andra kompetenser. Humanisterna är mångsysslare och sådana behövs på dagens arbetsmarknad.

I Akavas undersökning efterlyste många av de tillfrågade humanisterna ett starkare samarbete med näringslivet under studierna. Anne Pelin som arbetat med olika uppgifter vid museet håller med.

- Förstås blir det överraskningar då man hoppar från universitetslivet in till arbetslivet och den museala verkligheten. När man är färdig så vill man kanske arbeta med stora projekt som syns men så går det ju faktiskt inte alltid utan man måste kanske ta emot jobb som är mindre intressanta.

2 700 personer deltog i undersökningen.

Diskussion om artikeln