Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Monstertyfon slog till mot Filippinerna

Från 2013
Uppdaterad 08.11.2013 17:22.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter TV-nytt: Tyfon drar fram över Filippinerna - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Supertyfonen Haiyan har slagit till mot centrala Filippinerna. Tyfonen kan vara den starkaste som någonsin har nått land. Flera personer rapporteras ha omkommit i ovädret.

Tyfonen vräkte i natt in över öar i centrala Filippinerna med över fem meter höga vågor. Uppskattningsvis 12 miljoner människor, ungefär hälften av landets befolkning, har drabbats av stormen.

Det amerikanska tyfonvarningscentret talar om vindhastigheter på 87 meter i sekunden, med upp till 105 sekundmeter i byarna. Om det stämmer så kan tyfonen vara den starkaste som någonsin nått land.

På fredagseftermiddagen rapporterades det om tre till fyra dödsoffer, men antalet befaras ännu stiga när man når fram till de värst drabbade områdena.

Delar av elnätet och mobilnätet funkar inte och många mänskor har därför isolerats.

" Kraftigaste stormen i världen i år "

På morgonen ringde Yle Nyheter upp Andreas von Weissenberg, som är Internationella Rödakorsfederationens katastrofkoordinator i Sydostasien. Han befinner sig just nu i Filippinernas huvudstad Manila, som inte låg i stormens väg.

- Det vi definitivt kan säga är att det här är den kraftigaste stormen i världen i år. Jag vet att medier talar om den starkaste uppmätta stormen som någonsin nått land. Vi får antagligen vänta på exakta vindhastigheter ett tag till, men det är alldeles klart att det här är ett enormt vädersystem som kommer att skapa mycket skada och kaos i de centrala delarna av Filippinerna, säger von Weissenberg.

Enligt von Weissenberg evakuerades 125 000 människor redan i god tid före stormen. Han hoppas att dödssiffrorna ska bli relativt låga. Det kan dröja flera dagar innan vi vet hur många som omkommit i stormen. Inte heller Andreas von Weissenberg kan få kontakt med en del av de värst drabbade områdena just nu.

TV-bilder har redan visat översvämningar, fallna träd, tak och skyltar som flyger omkring.

"Kommer att skapa stor förstörelse"

Weissenberg är oroad över alla de hus och hem som kommer att förstöras av tyfonen Haiyan. Det håller Röda Korset på att förbereda sig för. Överlag så har Röda Korset arbetat intensivt under den senaste veckan för att förbereda sig för tyfonen.

- Alla filippinska Röda Korsets kontor har förberett sig hela veckan. Vi har också pengar att börja flyga in förnödenheter genast när det är möjligt. Vi är väl så förberedda som man kan vara på en tyfon av den här styrkan och den här storleken, säger von Weissenberg.

I fjol omkom 1 100 människor på ön Mindanao i södra Filippinerna i tyfonen Bopha. Samma område drabbas också av dagens tyfon.

Tyfonen ska ha lämnat Filippinerna på lördagen för att dra vidare mot Vietnam, men då betydligt försvagad.