Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Korsnäs tog ett steg närmare vindkraftspark

Från 2013
Uppdaterad 08.11.2013 06:57.
Vindmöllor
Bildtext Arkivbild.
Bild: YLE / Marnie Burkhart

I måndags godkände kommunstyrelsen i Korsnäs att företaget Vindin får göra delgeneralplan för en vindkraftspark i Molpe och Petalax. Attityderna är mera positiva till den hållbara energikällan än tidigare men visst finns det fortfarande motståndare.

Peter Bjurs är markägare i Petalax och har ingått arrendeavtal med Vindin Ab.

Ett steg närmare vindkraft i Korsnäs

Programmet är inte längre tillgängligt

- På debattsidorna kan man fortfarande se motståndet. Och vi kommer nog alltid att vara delade i två läger. Attityderna har kanske svängt lite eftersom flera av projekten som planeras i Syd-Österbotten har blivit placerade i skogen och inte på stranden. Sedan återkommer alltid debatter huruvida vindkraftparker förskönar eller förfular ett område, säger Bjurs.

Bildtext Peter Bjurs.
Bild: Yle/Kati Enkvist

Ett lyft för kommunen

Bjurs tycker att vindkraft är en vettig och hållbar energikälla. Det anser också Ulf Granås, teknisk chef i Korsnäs kommun.

- Jag ser nog vindkraften som en positiv utveckling i samhället. Dessutom ser jag det som en möjlighet att skapa nya arbetsplatser. Något som måste påpekas är att pälsdjurnäringen inte får komma i kläm. Det behöver finnas ett gott avstånd mellan vindkraften och bebyggelse så att man inte störs av muller och skuggningar. Det är viktiga saker som det som alltid tas i beaktande när vi tagit planläggningsbeslut, säger Granås.

Bildtext Ulf Granås.
Bild: Yle/Kati Enkvist

Storleken på Vindins planerade vindkraftspark är 2320 hektar och ligger söder om Molpe och väster om Petalax i Malax. Sammanlagt består projektområdet preliminärt av 37 kraftverk. 19 stycken på Korsnäs kommuns område och 18 på Malax kommuns område.

Bildtext Allan Nyholm.
Bild: Yle/Kati Enkvist

Tidtabellen är oklar

Vindin-konsulten Allan Nyholm tror att man kommit halvvägs på vägen mot uppförandet av vindkraftsparken.

- Vi har kommit långt i våra planeringar och funderingar. Det är svårt att ge en exaktare tidtabell eftersom byråkratin tar en lång tid.