Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tecken på framsteg i kärnkraftssamtal med Iran

Från 2013
Uppdaterad 08.11.2013 07:56.
Kerry i Amman 7.11.2013

USA:s utrikesminister John Kerry reser i dag till Genève för att delta i förhandlingarna om Irans atomprogram. Resultaten från den första förhandlingsdagen betecknas som uppmuntrande, och Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif tror att en överenskommelse är i sikte.

Samtalen mellan Iran och omvärldens sex mäktigaste stater - USA, Ryssland, Kina, Storbritannien, Frankrike och Tyskland - inleddes i Genève på torsdagen och samtalen fortsätter på fredag. Samtalen leds av EU:s utrikespolitiska representant Catherine Ashton. Förra gången möttes parterna i mitten av oktober.

I en kommentar till CNN på torsdagskvällen sa Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif, att en uppgörelse eventuellt kan nås innan samtalen avslutas på fredag. Enligt Zarif kommer Iran inte att helt och hållet sluta med anrikningen av uran, men landet "beaktar de olika förslagen på bordet".

På torsdag blev det känt att också USA:s utrikesminister John Kerry är på väg till Genève, dit han anländer på fredag. Kerry befinner sig på en elva dygn lång resa, under vilken han främst besökt Mellanöstern. BBC:s utsände betecknar hans beslut att ändra sina resplaner som dramatiskt, och ser det som ett klart tecken på att en uppgörelse med Iran är inom räckhåll.

Tidigare har USA antytt att en del av sanktionerna mot Iran kan luckras upp om landet går med på att avbryta delar av sitt urananrikningsprogram.

Förhandlingarna om det iranska atomprogrammet har pågått i åratal och i stort sett varit fruktlösa, men hoppet om en lösning har ökat efter att Hassan Rouhani i augusti valdes till Irans president. Rouhani ses som avsevärt mer moderat än sin föregångare Mahmoud Ahmadinejad.

Västmakterna misstänker att Iran försöker utveckla kärnvapen, medan Teheran vidhåller att atomprogrammet har enbart fredliga syften.