Hoppa till huvudinnehåll

Unga. Nu!

Tänk om jag blir kvar här?

Från 2013
Programmet är inte längre tillgängligt

Paula har studerat bildkonst, varit arbetslös och uttråkad. Nu har hon fått jobb på ett lopptorg och tjänar äntligen egna pengar.

Videodagböckerna - möt fyra unga

I Unga Nu Videodagböckerna följer vi fyra unga vuxna på jakt efter sin plats i samhället.
Utrustade med varsin mobilkamera dokumenterar Benjamin, Sanna, Adam och Paula sin vardag i en dokumentärserie på 5 x 5-7 minuter.

- Jag tror att många av oss är till nytta för samhället på något sätt, säger Paula. Sedan måste man också fråga sig varför man måste vara till nytta för samhället? Ska man inte vara glad? Ska man inte först vara nöjd med sig själv och sitt eget liv innan man kan vara till nytta för andra?

För tillfället jobbar Paula sju timmar om dagen och har ledigt två dagar i veckan. En del smärre jobbmissar har inträffat, bland annat fattades 36 euro ur kassan en dag. På det stora hela har det ändå gått bra och hon trivs med arbetsuppgifterna.

- Om det inte fanns variation så skulle jag jättesnabbt bli uttråkad, men på loppiset finns det variation. Nytt folk kommer in hela tiden och du vet aldrig vem som kommer dit.

Vill flytta bort

Trots att hon trivs på jobbet ser hon det enbart som en tillfällig lösning. I framtiden vill hon bo någon annanstans, Jakobstad känns nämligen inte längre så lockande.

- Jag har ingen aning om jag eller min pojkvän kommer in på någon skola nästa år. Men vi vet att vi inte orkar bo i Jakobstad. Det finns ingen orsak att bo kvar här. Jag har lite kompisar här, men så småningom, när de blir klara från skolan, flyttar de bort härifrån.

Framtiden är oviss. Paulas och pojkvännens framtidsplaner spänner enbart över ett år i taget. Själv skulle hon gärna flytta till Sverige och studera tv-spel.

- Det är det enda som jag faktiskt hänger med i. Jag vet vad jag pratar om när jag pratar om tv-spel. Jag kan inte säga att jag får samma känsla när jag pratar om konst.

Jobbet på loppiset är "ett trevligt jobb ett år framöver", jobbet hemma på föräldrarnas gård "det enda tråkiga jobbet". Oron att hon skulle vara tvungen att jobba dubbelt har visat sig vara obefogad. Föräldrarna respekterar att hon inte längre hinner hjälpa till lika mycket.

- De har verkligen låtit mig vara ifred. Inte ska jag ju jobba där då jag har ett eget jobb.

Vill pröva på nya saker

Paula suktar efter ny kunskap. Hon vill hålla på med "allt möjligt intressant" och ska t.ex. i vår börja på en Arbis-kurs i silversmide.

- Man borde ha arbetsglädje, men den fattas för många. Oavsett vad man gör ska man ta glädje i det, speciellt om man är bra på det. Det är bra att bli bra på någonting.

Paula är lyckligt lottad. Hon känner arbetslädje och följer sitt eget hjärta. Tyvärr är det inte ovanligt att folk finner sig i ett sammanhang de inte trivs med, eller klarar av. Någonting som skulle hjälpa till är enligt Paula en mer flexibel inställning på fler arbetsplatser.

- Det är så ensidigt tänkt att 90 % jobbar från 8-17, 9-16, vad som helst. Vi är alla så olika och har olika stil hur vi vill jobba, olika tider och olika grader av hur jobbigt livet känns.


Produktion: Sus Productions för Svenska Yle/ Anna Forth
Redaktör: Tommy Wallin
Redigering: Patrik Westlin
Producent: Susanne Skata