Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Vaccintro är ingen religion

Från 2013
Uppdaterad 08.11.2013 14:57.
Freddi Wahlström
Bild: Yle

Torsdagens Obs debatt hamnade i en smula delikat läge. Ämnet var HPV-vaccineringen men den ena parten i programmet godkände inte debattens utgångspunkt. Vaccinmotståndarna ”tror” inte på den medicinska vetenskapen, vad gäller vaccinforskning.

Just tron på något blev en detalj i programmet. Anna-Maja Henriksson var först: hon tyckte att vaccinmotståndet liknar en religion – antingen tror man på den eller inte.
Linda Karlström vände på steken och talade konsekvent om hur läkare och andra är "vaccintroende".

Vaccinmotståndarna är inte ensamma om att försöka reducera vetenskap till tro. Också inom vetenskapen gör man det. Men då handlar det mera om skällsord. Tillexempel fysiker kan bli riktigt fula i mun, och att kalla någons teori för religion är att riktigt dra ner byxorna på denne. Såkallade klimatskeptiker älskar att tala om "klimatreligionen" vars överstepräst är Al Gore (ofta är det politisk retorik, inte vetenskaplig).

Men också utomstående vill dra ner vetenskapen till religionens nivå. Kreationisterna menar att vetenskapen inte kan ge några bättre svar än andra uppfattningar om tillexempel livets historia.

Men allting är inte relativt, såsom de menar det. Man kan tro på vetenskapen men vetenskapen är inte en tro. Det finns visserligen ingen skarp gräns mellan vetenskap och tro men just det kan man se som bevis på att vetenskapen inte är en religion. Genast när någon ger ett kriterium för "riktig" vetenskap hoppar tusentals andra vetenskapare på för att motbevisa saken. Det finns alltså inga trossater som man inte får granska - allt ska kunna ifrågasättas. Termodynamikens lagar är inte Mose budord - fast de verkar vara lika starkt befästa. En lag kan omkullkastas genast när någon lyckas bevisa motsatsen.

Och vaccinforskningen är också utsatt för kritik från vetenskaparna själva. Det finns inget läckrare byte för en forskare än att kunna motbevisa sin kollega!

Mer om ämnet på Yle Arenan