Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Lojo: Ett sjukhus räcker i Västnyland

Från 2013
Lojo sjukhus
Bildtext Lojopolitikerna använder det nya jourdirektivet som träder i kraft om ett år som argument för bara ett sjukhus i regionen.
Bild: Yle/Robin Lindberg

Det är dags att se sanningen i vitögat: Västnyland kan inte ha två sjukhus! Det var budskapet från Lojo då de västnyländska kommunerna möttes till stormöte i Lojo på torsdagskvällen (7.11).

Kommunerna Högfors, Lojo, Sjundeå, Ingå, Raseborg och Hangö möttes för att diskutera läget på fusionsfronten och den snåriga vårdreformen.

Lojos stadsstyrelseordförande Irene Äyräväinen vid en parkeringsplats.
Bildtext Irene Äyräväinen säger att två sjukhus i Västnyland är minst ett för många.
Bild: yle/monica slotte-wallenius

Vichtis meddelade att kommunen inte deltar eftersom man riktar in sig på metropolsamarbete. Också Lojo vill ingå i metropolen, men agerade ändå värd för diskussionen.

Stadsstyrelsens ordförande Irene Äyräväinen från Samlingspartiet säger att Västnyland helt enkelt inte är stort nog för två sjukhus med jour.
- Utan Vichtis har vi ett befolkningsunderlag på knappt 150 000 personer och det är ganska lite med tanke på de krav som ställs i dag.
- Ju snabbare vi inser realiteterna - desto bättre för befolkningen.
- Om vi inte gör något snart så har vi inte kvar något sjukhus alls utan bara två hälsovårdscentraler.

Hon understryker också att Västnyland borde lära sig att samarbeta i många frågor även om det inte blir frågan om regelrätta fusioner.
- Vi måste kunna samarbeta när det gäller turism, näringsliv och då vi behöver pengar för stora projekt. Annars blir vi helt utan.

"Överraskande tydligt"

Stadsstyrelsens vice ordförande i Hangö, SFP:s Sten Öhman, säger sig vara överraskad över hur tydligt Lojo förde fram sitt budskap om sjukhuset.
- Nog har man en ganska klar agenda i Lojo att i något tillfälle ska Västra Nylands sjukhus (VNS) i Ekenäs stängas. Det kom klarare fram än tidigare. Det var intressant ny information.

Hangös stadsstyrelse ordförande Jouko Kavanader
Bildtext Jouko Kavander tror sjukhuset i Ekenäs har ett för litet befolkningsunderlag.
Bild: YLE/Malin Lindholm

Hangös stadsstyrelseordförande Jouko Kavander från SDP har länge talat för en större västnyländsk kommun. Han anser att de två sjukhusen administrativt kunde slås ihop, men ha verksamhet på två orter.
- Det är ingen skillnad var sjukhusets administration finns. Det viktiga är var man sköter människorna. Man kan sköta människorna i Bromarv eller i Hangö även om administrationen är i Helsingfors.
- Om det blir ett så litet område att Ingå hör till Lojo eller något annat område så kan Raseborg och Hangö inte ha kvar ett sjukhus. Även om Ingå är med blir det svårt att hålla kvar sjukhuset; 44 000 människor är ett för litet befolkningsunderlag för ett sjukhus. Det ska vara närmare 100 000 för att klara sig.

Inga nya stormöten inprickade

SFP:s Sten Öhman från Hangö ansåg före stormötet att Hangös framtid finns med Raseborg, Ingå och kanske Sjundeå, men en fusion med Lojo är inte naturlig.

Bildtext Sten Öhman säger nej till en enda storkommun i Västnyland.
Bild: YLE /Pia Santonen

Efter mötet - där stämningen enligt Öhman var god - har han inte ändrat sin åsikt.

Lojo, Högfors och Vichtis har blicken stadigt riktad mot metropolområdet.

Öhman säger att kontentan av mötet var att läget är oklart.
- Det enda vi var ganska eniga om var att både social- och hälsovårdsreformen och kommunstrukturreformen är ett enda rådd. Och ingen vet någonting. Att dra slutsatser av det i en diskussion är inte det allra lättaste.

Några nya stormöten har inte prickats in i almanackorna.
- Vi konstaterade vilka beslut kommunerna på eget håll har fattat och mötets slutsats var att varje kommun nu agerar som varje kommun har beslutat. Alla gör sina egna utredningar och så ser vi vad som händer.

SDP:s Jouko Kavander hade på förhand hoppats att mötet kunde ha gett vind i seglet för ett större västnyländskt samarbete eftersom han befarar att befolkningen blir för liten annars.
- Om det bara blir Hangö och Raseborg så förstår jag inte hur vi ska kunna hjälpa varandra. Båda har svårt att sköta sin ekonomi.

Diskussion om artikeln