Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ny SFI-ordförande: unga bör hitta den inre glöden inom idrotten

Från 2013
Uppdaterad 08.11.2013 12:57.
Bild: Yle/Tove Virta

Hangöbon Christine Suvanto är nyvald ordförande för Svenska Finlands Idrottsförbund och tillträder vid årsskiftet. Hon talar varmt för samarbete och också för en sporrande coachning - något som inte alla gånger fungerar i dagens Finland.

Radio Vega Västnyland: Christine Suvanto är ny SFI-ordförande

Programmet är inte längre tillgängligt

Suvanto, som också är ordförande för Hangö IK:s friidrottssektion, vill inom SFI jobba för öppenhet och samarbete.

- Samarbete har varit min starka sida. Det gäller att samarbeta över gränser, både över idrotts- och kommungränser, säger hon.

SFI-uppdraget finns med i Christine Suvantos liv vid sidan om hennes vanliga jobb, coachning. Hon talar varmt för att lyfta upp det positiva inom idrotten och mental träning.

- I stora världen fokuserar man på hur idrottare lyckas, då man till exempel videofilmar dem. Men här går vi ofta in för att hitta alla fel i atället. Då förstärker vi det negativa istället för det som går bra. Att stärka de lyckade stunderna är det som mental träning går ut på, säger hon.

Många unga slutar i dag att idrotta av olika orsaker och det skapar problem inom sportvärlden. Fenomenet kallas drop out. Suvantos recept är att skapa trivsel.

- Om man trivs i sin grupp så är det en trevlig grej att komma på träningar och då fortsätter man. Men det gäller att arbeta på det här, att hålla gruppen levande och ha nya utmaningar för de unga, säger hon.

Viktigt är också att få ungdomarna motiverade och ta reda på varför de egentligen vill idrotta.

- Oftast säger de att de vill nå framgång. Men varför vill man nå framgång, vilken är den underliggande orsaken, vad brinner de för? Att hitta den inre glöden är viktigt.

Här har tränarna en stor roll.

- Tränaren bör ta reda på vad varje individ brinner för eftersom det varierar från individ till individ, det gäller att göra det också trots att det är en lagsport. I ett lag kan det finnas en spelare som kanske inte är den skickligaste, men som istället får ett lag att må bra.

För att nå framgång räcker det ändå inte med att bara ha en sporrande tränare, idrottarna behöver ett stort nätverk omkring sig, exempelvis stöttande föräldrar.

Suvanto har tagit över SFI-ordförandeskapet efter Mikael Paul.

Läs också: Många unga lägger av med hobbyer