Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Sofia Husso skrev bästa Svenska dagen tweeten

Från 2013
Uppdaterad 30.10.2015 13:36.
Bild: Yle / Jonas Forth

Här är årets bästa #svenskadagen tweet. Den skrevs av Sofia Husso från Uleåborg. Stort grattis till den värdiga vinnaren.

Personlig tweet som kalasade i positiv anda

Sofia Husso valdes av den enväldiga domaren Lotta Backlund. Så här lyder Lottas motivering:

"En tweet som var personligt och ser ut som tweetaren själv. Tweeten kalasade svenska dagen i en positiv anda, och visade att vi språkgrupper gärna vill komma varann lite närmare. Med god tur tog någon tillfället i akt, och Sofia blir i framtiden halvfinlandssvensk och fru och/eller mamma i en tvåspråkig familj."

Det känns som en dröm

Och här den överraskade vinnarens färska kommentarer:

Eftersom kampen om segern var stenhård delade Lotta Backlund också ut fem hedersomnämnanden.

Hedersomnämnande 1

Lottas motivering: Jätterolig kampanj, som inte gynnar finlandssvenskar över andra, men sporrar att prata svenska i vardagen.

Hedersomnämnande 2

Lottas motivering: Smygtittade, och han HAR faktiskt tweetat på svenska varje dag sedan Svenska dagen. Visar att svenska dagen, i positiv anda, kan göra folk pyttelite mer tvåspråkiga i vardagen framöver.

Hedersomnämnande 3

Lottas motivering: Gjorde ett effort att integrera svenska riktigt ordentligt i sin vardag över dagen. Att det inte är lätt gör väl inget, allt är inte alltid lätt i början. Ett sympatiskt tweet.

Jarkko Juselius fick gratulationer från nyvalada FSD ordföranden Maarit Feldt-Ranta.

Hederomnämnande 4

Lottas motivering: Juusos roliga tweet visar att det inte alltid är helt enkelt att bara prata svenska i sin vardag, men att det ändå lönar dig att försöka. Nästa gång förstår man varandra lite bättre igen.

Hedersomnämnande 5

Lottas motivering: Jag tycker det är bra att lära ut ordet hångla, eftersom a) det är ett uttryck som inte finns i finskan men absolut borde finnas, för fenomenet existerar ju, och b) hångla är roligt. Jag vill väldigt gärna hångla.

Twitterbloggen